Barikādēm 30. Koncertstāsts MANA UGUNS, KURIES

2021. gada 20. janvāra vakarā stiprināsim ikviena Latvijas iedzīvotāja brīvības garu, atcerēsimies un būsim kopā, lai arī attālināti, 1991. gada barikāžu aizstāvju atcerei veltītā koncertstāstā "Mana uguns, kuries".

Viens no nozīmīgākajiem Latvijas neatkarības atjaunošanas notikumiem pagājušā gadsimta 90. gados ir barikāžu laiks – spilgts un neaizmirstams apliecinājums un pierādījums Latvijas cilvēku gara spēkam un nesalaužamajai pārliecībai un ticībai Latvijas neatkarības atgūšanai. 2021. gada janvārī atzīmēsim barikāžu 30. gadadienu. Mūsu pienākums ir ne tikai atgādināt par tā laika notikumiem un tos godināt, bet arī saredzēt tos nospiedumus, ko šie notikumi atstājuši uz laiku, kas sekojis pēc tam. Ir būtiski šos notikumus atklāt kā dzīvu, joprojām ietekmējošu mūsu vēstures daļu, īpaši tādēļ, ka nu jau ir uzaugušas paaudzes, kuras nav bijušas šī laika liecinieki un uz to skatās tikai vēsturiski faktoloģiskā kontekstā.

Šogad barikāžu notikumi atklāsies multimediālā koncertstāstā, kas uzrunās gan barikāžu dalībniekus un aculieciniekus, gan jaunākās paaudzes. Koncertstāsta telpa būs mūsu valsts sakrālais simbols – Rīgas Doms. Tā ir vieta, kas barikāžu dalībniekiem kļuva gan par garīgo, gan fizisko patvērumu. Koncertstāsts veidots kā emocionāls mūsu brīvības ceļš – kristīgais krusta ceļš no Klusuma caur Mīlestību uz Gaismu. Programmā tiks atskaņoti Mārtiņa Brauna, Nika Matvejeva, Ulda Stabulnieka, Pētera Vaska, Jāņa Lūsēna, Ērika Ešenvalda un Lūcijas Garūtas skaņdarbi.

Koncertā piedalīsies: arhibīskaps Jānis Vanags, Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Valsts Akadēmiskais Koris "Latvija", Latvijas Radio koris, Dainis Īvāns, solisti Agnese Pauniņa un Jānis Strazdiņš, instrumentālisti – Ieva Nīmane (oboja, stabules), Aigars Reinis (ērģeles), Rihards Zaļupe (perkusijas), Edvards Paulis Muzikants (perkusijas), Mārcis Lipskis (bass). Koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava, režisors un scenogrāfs Roberts Rubīns, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko, instalāciju īstenotājs "IXI ART".