Latvijas Radio 3. Klasikai 25! Koncerta tiešraide no Lielās ģildes

Vienīgais klasiskās mūzikas un kultūras kanāls Latvijā – Latvijas radio 3 "Klasika" 7.janvārī ar vērienīgu un skaistu koncertu svinēs 25. jubileju! Kopā ar uzticamajiem sadarbības partneriem Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Andri Pogu veidotajā programma dzirdēsim "Klasikas" dažādo skaņu spektru – no Vīnes klasikas līdz neakadēmiskajai mūzikai, no hrestomātiskiem opusiem līdz pirmatskaņojumiem. 

Turpinot svinēt Bēthovena 250. dzimšanas dienu, vijolniece Elīna Bukša atskaņos komponista skaisto Romanci Famažorā. Latvijas pianisma jaunā zvaigzne Daumants Liepiņš izvēlējies pirmo reizi atskaņot Ferenca Lista virtuozo Pirmo klavierkoncertu. Kā parasti "Klasikas" jubilejas reizēs atšķirsim kādu aizmirstu latviešu mūzikas lappusi – šoreiz spožs deviņu džeza instrumentālistu ansamblis kopā ar orķestri atgādinās par 70.gados tapušo Ģederta Ramana "Concerto leggiero" – "Vieglais koncerts".

Protams, tuvojoties Maestro 85.dzimšanas dienai, neiztiksim bez komponista un pianista Raimonda Paula klātbūtnes. Viņš muzicēs gan solo – Jēkaba Jančevska apdarinātajos "Naktstaureņos", gan kopā ar īpašo, kaut attālināto viešņu – pasaules zvaigzni Elīnu Garanču, pirmatskaņojot Lolitas Ritmanis aranžēto "Dāmu paradīzi", gan klātienē ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, ļaujoties Annas Veismanes instrumentētajam Paula skaņdarbam "Ērģeles naktī".

Koncertu ievadīs Latvijas pirmatskaņojums – mūsu mūziķiem un publikai labi zināmās bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas fanfaras "Orfeja komēta", kas ir veltījums Eiroradio 50. jubilejai , bet noslēgs svinīgais Fināls no francūža Kamila Sensānsa "Ērģeļu simfonijas". 

"Klasikas" jubilejas vakaru vadīs ētera balsis Gunda Vaivode un Orests Silabriedis. Koncerta režisors ir Roberts Rubīns, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.