Kas jāmaina Latvijas sportā? - Kas turpmāk vadīs Siguldas ledus trasi?

Dainis Dukurs Siguldas ledus trasi vadīja 26 gadus. 10. decembris būs viņa pēdējā darba diena, ar kuras beigām noslēgsies arī vesela ēra šā sporta objekta vēsturē. Vadības maiņa būs liels izaicinājums visiem, kas saistīti ar trases darbību. 

Intervija - Jānis Kols, LBSF prezidents

«Mēs skatāmies ar daļējām bažām, jo trase vairs nav no jaunajām – tā ir viena no vecākajām trasēm pasaulē, kas ir apritē un kurā nav tādas nopietnas rekonstrukcijas veiktas. Līdz ar to ir nepieciešama tāda pieeja, ka cilvēks, kurš uzņemsies vadību, arī lieliski zinās par absolūti visām nepilnībām, kuras būtu jānovērš, jo tās ir gan ar saldēšanas iekārtām, gan ar apkalpojošajiem liftiem. Ir sīkumi.»

Intervija - Atis Strenga, LKSF prezidents

«Svarīgākais šobrīd ir skats nākotnē. Šobrīd trase ir ideālā kārtībā, viss norisinās. Protams, mūs mazliet satrauc, kā notiks tālākā trases attīstība. Būtu ļoti svarīgi iesaistīties mūsu federācijām, iesaistīties Izglītības un zinātnes ministrijai un redzēt kopīgu viedokli par to, kas notiks tālāk. Skaidrs, ka trasē ir vajadzīga rekonstrukcija.»

Bobsleja un kamaniņu trase „Sigulda” simtprocentīgi pieder Latvijas valstij. Trase ir iekļauta  Nacionālajā attīstības plānā nākamajiem septiņiem gadiem un tās modernizēšanai tiek plānots ieguldīt līdz pat 30 miljoniem eiro valsts budžeta līdzekļu. Tāpat joprojām tiek cerēts, ka Zviedrija varētu atkal pretendēt uz ziemas olimpisko spēļu rīkošanu 2030. gadā.

Trases kapitāldaļu turētāja Izglītības un zinātnes ministrija pēc Dukura aiziešanas trases pagaidu vadībā nozīmēs Danielu Nātriņu. Viņš vienlaicīgi pilda pagaidu vadītāja pienākumus vēl divās valstij piederošās sporta bāzēs – Daugavas stadionā un Lielupes tenisa centrā.

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

«Mēs esam lūguši izveidot izpilddirektora amatu vai pārveidot esošo valdes priekšsēdētāja vietnieka amatu. Tas gan nav valdes locekļa amats, bet ir cilvēks, kas atrodas uz vietas un darbojas – tā ir Inga Reiniņa. Ļoti iespējams, ka Inga Reiniņa būs tas cilvēks, kurš pildīs izpilddirektora pienākumus, trasē uz vietas nodrošinot ikdienas procesu uzraudzību. Valdes līmeņa pārraudzību un lēmumus uz laiku veiks Daniels Nātriņš».

Severs norāda, ka trases direktora amatam apsvēris arī pašreizējās Dukura vietnieces Ingas Reiniņas kandidatūru, taču atbilstošas izglītības trūkuma dēļ viņa uz amatu pretendēt nevar. Tas gan neizslēdz to, ka Reiniņa kā izpilddirektore nākotnē varētu būt trases faktiskā vadītāja, kamēr administratīvā atbildība varētu no Siguldas pārcelties uz Rīgu.

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

«Mēs vērtējam iespēju apvienot visas sporta bāzes vienā valsts kapitālsabiedrībā. Vēl nekādi juridiskie lēmumi nav pieņemti, bet mēs nākamā gada sākumā uzsāksim diskusijas ar šīm sporta organizācijām, Olimpisko komiteju, jo sporta bāzes galvenokārt izmanto olimpiskās federācijas. Tā ir bobsleja un kamaniņu trase, Daugavas stadions, tenisa centrs „Lielupe» un SC „Mežaparks”. Tās ir četras bāzes, kur mēs redzam nepieciešamību vērtēt šo uzņēmumu pārvaldīšanas pilnveidošanu, centralizējot tās funkcijas, ko mēs varam centralizēt, un iegūstot efektīvāku pārvaldību.”

Daiņa Dukura ilggadīgums Siguldas trases vadībā ļāva viņu uzlūkot kā objekta saimnieku. Ļoti iespējams, ka pēctecis ar tādām pašām pilnvarām un atbildības nastu nemaz netiks meklēts un objekta pārvaldīšanā turpmāk tiks īstenots cits vadības modelis. Lielā mērā šīs briestošās izmaiņas veicina arī fakts, ka pēdējās nedēļas kopš Dukura paziņojuma par aiziešanu Latvijas sporta funkcionāriem, pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas, nevedās sarunas ar potenciālajiem Dukura pēctečiem.