Citādi latviskais (Cytaidi latviskais). Latgales godi. Spāru svētki

Šīs sezonas pozitīvo stāstu pēdējā  raidījumā «Cytaidi latviskais» par spāru svētkiem un vakarēšanu Latgalē. Spāru svētki ir notikums, kas liecina- pavisam drīz jaunbūve būs zem jumta.

Ciemosimies pie  Latgales speķa meistara Andra Meijera Rēzeknes pievārtē, tur top guļbūve, vieta, kur Latgales viesiem baudīt novada labumus un iedziļināties tradīcijās. Būsim brīdī, kad jumta korē tiek likts vainags, cienāti meistari un dziedātas latgaliešu tautasdziesmas.

Kad Latgalē nosvin spāru svētkus, uzliek jumtu un labākai dzīvei iedanco mājas jauno grīdu, saimes rudenī tiekas vakarēšanā. Tā ir tradīcija ar kopīgu mājamatniecības darbu veikšanu, seno amata prasmju  nodošanu jaunajai paaudzei. Vakarēšanai gatavosimies Daugavpils novada Ambeļos, kur, pateicoties ciema ļaudīm un folkloras kopai «Speiga», ir latgalisko tradīciju un prasmju māja «Ambeļu skreine». Šī māja atradās Kampānu sādžā, piederēja saimniekiem, ko izveda uz Sibīriju, vēlāk to pārveda uz Ambeļiem un novietoja pakalnā pie skolas, tajā dzīvoja četras skolotāju ģimenes. Skolu likvidēja, tika rakstīts projekts, kopš 2012. gada te tiek koptas latgaliskās tradīcijas.

Raidījumu vada vēsturnieks un mūziķis Arnis Slobožaņins. Raidījums norit latgaliešu dialektā ar titriem latviešu literārajā valodā.