Personība. 100 g kultūras. Māksliniece Anna Heinrihsone

Teātru iemīļotā tērpu un skatuves māksliniece Anna Heinrihsone ir nopirkusi jaunu gleznas audeklu un priecājas, ka filmēšana ir labs iemesls atkal ķerties pie otām, ko daudzo teātra darbu dēļ kādu brīdi bija atstājusi novārtā. Anna atklāj, ka savulaik pēc „rozentāļu” beigšanas nemaz nav tikusi Mākslas akadēmija gleznošanas nodaļā, tādēļ veselu gadu nostrādājusi vīriešu apģērbu veikalā par pārdevēju, kur  izmēģinājusi roku arī skatlogu iekārtošanā. Tiesa,  kreklu izvietojums  gan bijis tik orģināls, ka atlaista no darba, taču doma par scenogrāfiju kā jaunu izvēli bijusi dzimusi.

Kopš LMA absolvēšanas vairāk kā divdesmit gadu laikā Anna radījusi dekorācijas un kostīmus teju 90 dramatiskā teātra izrādēm Latvijā, Krievijā un Igaunijā un divkārt saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu kā Gada kostīmu māksliniece. Annai bijušas vairāk nekā desmit personālizstādes, arī  kopā ar vecākiem – gleznotājiem Helēnu un Ivaru Heinrihsoniem. Viņa veidojusi dizainu arī daudzām nozīmīgām izstādēm.

Aktualitāte numur viens šobrīd mākslinieces radošajā dzīvē ir  izrāde „Antonija#Silmači” – pēc R.Blaumaņa lugas „Skroderdienas  Silmačos” motīviem veidots balets, kam pirmizrāde Operas namā ir jau 13.aprīlī. Šis esot pirmais balets, kam Anna veido kostīmus, taču viņa nešaubīgi piekrītot visam, ja vien tas šķiet kas aizraujošs, nebijis un interesants.

Kad vajag  atgūt spēkus un parunāt ar jūru, Anna dodas uz Saunagu, īpašu vietu zemes virsū jau kopš 80.gadiem, kad tur Heinrihsoni sākuši dzīvot pa vasarām. Un, lai gan ģimenes mafija ir nesatricināma, Annai ar meitu Augusti tur tagad ir savs namiņš – ar pagalmu, no kura nekad neapnīkot vērot pasauli.

Video stāstu par A.Heinrihsoni  veido žurnāliste Jolanta Muižniece, režisore Linda Veinberga un operators Harijs Katlaps