Latvijas filmas Latvijas simtgadei. 7. sērija. "Mērijas ceļojums"

Otrā pasaules kara beigās vācu armija atkāpjoties ņēma līdzi arī 700 kastes ar Latvijas muzeju kolekciju vērtībām. Ja nebūtu bijis jaunas sievietes vārdā Mērija Grīnberga, daudzas Latvijas muzeju zāles šobrīd būtu tukšas - viņa bija vienīgā brīvprātīgā, kura 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām un kopā ar tām atgriezās Rīgā.

Kristīnes Želves veidotā filma par Mērijas dzimtu un ceļojumu cauri pēckara Eiropai kopā ar Latvijas mākslas vērtībām ir balstīta Mērijas mātes emocionālajās un detalizētajās dienasgrāmatās.  Pati Mērija par savu braucienu nekad  nerunāja un kā «pateicību» par izglābtajām vērtībām saņēma vien atlaišanu no darba muzejā. Viņas piedzīvotais filmā atklāts, apvienojot kinoarhīva materiālus un vēsturisku epizožu aktieriskus inscenējumus,  kuru uzņemšanas vajadzībām tikuši rekonstruēti vēsturiskie interjeri. Daļa filmēšanas notikusi Trpistas pilī Čehijā – vietā, kur Mērija  ar vērtīgo kravu patvērās līdz hitleriskās Vācijas kapitulācijai.

Raidījumā iespaidos par filmas uzņemšanu dalīsies Mērijas lomas atveidotāja Daiga Kažociņa un režisore Kristīne Želve. Viesosimies filmas uzņemšanas laukumos Čehijā un Rīgā. Producente Elvita Ruka ļaus ieskatīties vērienīgajos sagatavošanas darbos, kad speciāli filmas vajadzībām tika uzbūvēts vēsturisks dzelzceļa vagons ar 700 koka kastēm mākslas darbu pārvadāšanai.  Māksliniece Ieva Stūre stāstīs par rūpīgo interjeru rekonstrukciju, bet kopā ar filmas operatoru Andreju Rudzātu varēsim ieskatīties filmas pēcapstrādes procesos.