Nedēļas nogalē Latvijas austrumos iestāsies meteoroloģiskais rudens

0.0

Nedēļas nogalē Latvijas austrumu daļā, visticamāk, iestāsies meteoroloģiskais rudens, liecina pašreizējās prognozes.

Nedēļas nogalē Latvijas austrumu daļā, visticamāk, iestāsies meteoroloģiskais rudens, liecina pašreizējās prognozes.

Nedēļas sākumā laiks Latvijā būs silts un sauss, taču trešdien Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte un laiks kļūs vēsāks. Kurzemē un Zemgalē gaisss iesils vairs tikai līdz +14..+18 grādiem, bet Vidzemē un Latgalē vēl būs +18..+22 grādi.

Nedēļas otrajā pusē jau visā valstī kļūs krietni vēsāks un bieži līs - gaisa temperatūra dienās caurmērā būs +11..+16 grādi, naktīs +4..+9 grādi, piekrastē naktis būs nedaudz siltākas.

Pašreiz vēl nav skaidrs vai nedēļas nogalē būs salnas. Ja kādā no naktīm būs sausāks un nelīs, gaisa temperatūra var būt par dažiem grādiem zemāka un salnas ir iespējamas. Par to prognozes tuvākajās dienās kļūs detalizētākas un precīzākas.

Meteoroloģiskais rudens iestājas, kad vidējā diennakts gaisa temperatūra stabili pazeminās līdz +10 grādiem un zemāk. Nedēļas otrajā pusē valsts austrumos tā būs ap +10 grādiem un tāda saglabāsies vairākas dienas. Iespējams, ka pēc tam kļūs nedaudz siltāks un vidējā diennakts temperatūra pacelsies virs +10 grādu atzīmes, to varēs saukt par atvasaru.

Parasti meteoroloģiskais rudens Latvijas austrumu daļā iestājas septembra pēdējās desmit dienās, taču ir gadi, kad tas notiek nedaudz ātrāk vai vēlāk. Piemēram, pērn meteoroloģiskais rudens iestājās..., 2010. gadā tas sākās - 28. septembrī, 2009. gadā - 27. septembrī, bet 2008. gadā rudens bija agrs un sākās jau 11. septembrī.

Meteoroloģiskā rudens sākums gan ir stiepjams jēdziens, jo pirmkārt, nav precīzi definēts, ko nozīmē «vidējā diennakts gaisa temperatūra stabili pazeminās zem +10 grādiem», jo zināms, ka pēc vairākām vēsākām dienām atkal var sekot siltāks, kad gaisa temperatūra ir augstāka, otrkārt, dažādās valstīs pat ar visai līdzīgiem klimatiskajiem apstākļiem meteoroloģiskā rudens robeža atšķiras. Latvijā par tādu uzskata arī +15 grādu robežu, taču tad dažkārt sanāk, ka meteoroloģiskais rudens iestājas pavisam ātri, piemēram, pērn tas bija 29. augustā, šogad zem +15 grādu atzīmes vidējā diennakts gaisa temperatūra noslīdēja vēl dažas dienas ātrāk.