AS "Latvenergo" plāno emitēt obligācijas

0.0

Lai iegūtu papildu līdzfinansējumu Latvenergo koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai, kā arī spertu būtisku soli uzņēmuma tēla, atpazīstamības un konkurētspējas uzlabošanā, uzņēmums jau šī gada nogalē aizņemšanās programmas ietvaros plāno veikt publisku obligāciju emisiju, LTV informēja uzņēmumā.

Lai iegūtu papildu līdzfinansējumu Latvenergo koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai, kā arī spertu būtisku soli uzņēmuma tēla, atpazīstamības un konkurētspējas uzlabošanā, uzņēmums jau šī gada nogalē aizņemšanās programmas ietvaros plāno veikt publisku obligāciju emisiju, LTV informēja uzņēmumā.

Labvēlīgas situācijas gadījumā kapitāla tirgos Latvenergo šī gada nogalē plāno veikt obligāciju publisku emisiju latos un eiro valūtā. Obligācijas tiks iekļautas Nasdaq OMX Baltijas biržas parāda vērtspapīru sarakstā. Kopējā vērtspapīru emisijas nominālvērtība plānota līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā. Konkrēti emisijas parametri tiks definēti emisijas dokumentu sagatavošanas laikā. Obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām, kas nozīmē, ka Latvenergo ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums. Latvenergo veiktās aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizēšana uzticēta SEB grupai.

„Lēmums iziet kapitāla tirgū ir pārbaudījums uzņēmuma stabilitātei un briedumam. Obligācijas tiek laistas tirgū tad, ja potenciālie investori ir pārliecināti par uzņēmuma stabilitāti, atpazīstamību un konkurētspēju. Latvenergo savā izaugsmē ir sasniedzis šo augsto vērtējumu, līdz ar to esam droši, ka no ieguldītāju puses būs interese par Latvenergo obligācijām,” norāda Āris Žīgurs, AS „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs.

Ar obligāciju emisiju piesaistītais finansējums tiks novirzīts Latvenergo koncerna investīciju projektiem ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos. Ja līdz šim Latvenergo ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas līdzfinansēšanu veica, izmantojot banku aizdevumus, tad lēmums piesaistīt finansējumu, emitējot obligācijas, ļaus energokompānijai rast papildu finansēšanās avotus uz labvēlīgiem noteikumiem, diversificēt aizdevēju portfeli un veicināt atpazīstamību investoru vidū, kas atvieglos finansējuma piesaisti investīcijām nākamajos gados.

Zane Kotāne, AS „Latvenergo” valdes locekle: „Publiska parāda vērtspapīru emisija nozīmē to, ka biržā kotētās Latvenergo obligācijas varēs iegādāties jebkurš Latvijas iedzīvotājs vai juridiska persona.”

„Ja līdz šim Latvenergo koncerns publicēja informāciju par finanšu rādītājiem reizi gadā, tad pēc obligāciju emisijas finanšu informācija par tā darbību tiks publicēta reizi ceturksnī,” sacīja Z.Kotāne.

Obligāciju emisija ir pasaulē pieņemta prakse enerģētikas nozarē. Vērtspapīru emisiju ir veicis Igaunijas enerģētikas uzņēmums „Eesti Energia”, Lietuvas elektroapgādes uzņēmumi, kā arī citas Eiropas lielās energokompānijas. Parāda vērtspapīrus ilgstoši emitē arī Latvijas valsts.

Latvenergo grupas kapitālieguldījumi 2011. gadā ir 198 miljoni latu. Plānots, ka arī nākamajos gados kapitālieguldījumi būs šādā līmenī. Galvenie projekti, ko pašreiz veic Latvenergo koncerns, ir Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas otrā kārta, pārvades sistēmas izbūves projekts „Kurzemes loks” un nozīmīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kuru mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, drošu un uzticamu pakalpojumu mūsu klientiem. Šo kapitālieguldījumu programmu realizāciju Latvenergo daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji no aizņemtā kapitāla.