Spilgtākie video no Perseīdu "zvaigžņu lietus" naktīm

0.0

Kā ik gadu augusta vidū kulmināciju sasniedz Perseīdu meteoru plūsma un aizvadītās trīs naktis bijis maksimums «zvaigžņu lietum».

Kā ik gadu augusta vidū kulmināciju sasniedz Perseīdu meteoru plūsma un aizvadītās trīs naktis bijis maksimums «zvaigžņu lietum».

«Krītošās zvaigznes» jeb meteori ir atliekas no Svifta-Tatla komētas un parādība ir vērojama jau no jūlija vidus līdz augusta beigām, bet kulminācija parasti ir ap 12. augustu, kad novērojami 60-80 meteori stundā. Meteori veidojas no materiāla, kas atdalījies no komētas. Svifta-Tatla komēta apriņķo ap Sauli 120 gadu laikā. Zeme ik gadu augustā šķērso šīs komētas orbītu, pa kuru izkliedēta mākoņa formā riņķo arī no komētas atdalījusies viela. Kad mākoni veidojošie sīkie ieži, smilšu graudiņi vai putekļi lielā ātrumā - ap 210 000 kilometru stundā - ietriecas Zemes atmosfēras augšējos slāņos, tie sadeg un rada meteorus.

Šī plūsma savu nosaukumu ir ieguvusi no tā, ka pie debesīm visi meteori šķietami nāk no Perseja zvaigznāja.

Pirmās ziņas par Perseīdu plūsmas novērojumiem ir aptuveni 2000 gadu senas. Eiropā sākotnēji gan to sauca par «Svētā Laurentija asarām».

Tā kā Perseīdu meteoru plūsma ir ikgadēja, atkārtojas vienā un tajā pašā laikā, fotogrāfiem un operatoriem to izdodas veiksmīgi iemūžināt.

Skaties spilgtākos video no pasaules.