Adreses. Vai arhitektūra bērniem drīkst būt bērnišķīga?

LTV1 raidījuma Adreses šī sērija aizkustinās visus, kuriem ir bērni, reiz būs bērni vai kuri paši reiz ir bijuši bērni. Tātad – visus. Vai bērni ir pelnījuši labu arhitektūru? Varbūt bērniem vispār nav vajadzīga nopietna arhitektūra? Salīdzinām divas ikonas – veco Rīgas Dzemdību namu un jauno Exupéry starptautisko skolu Piņķos. 

Dzemdību nams nupat piedzīvojis lielas pārmaiņas. Kādreizējā padomju sarkano ķieģeļu fasāde apšūta ar jauniem bēši brūniem paneļiem, un var teikt – vizuāli šī tagad ir pavisam cita ēka. Arī pie ieejas jauns spilgts akcents – Rīgas mēra izlolotais uzraksts «Rīga» ar zili balto sirsniņu «ī» burta garumzīmes vietā. Pirmā vieta, kur nofotografēties jaunajiem rīdziniekiem.

Vienā laikā ar Dzemdību nama pārveidi Pierīgas Piņķos realizēts cits «triecienprojekts» – kāda Krievijas miljonāru ģimene rekordlaikā (11 mēnešos!) uzbūvējusi milzīgu privātu skolu un bērnudārzu. Galvenā mācību valoda tajā ir franču, un tā nosaukta par godu slavenajam francūzim, Mazā Prinča autoram – Exupéry International School.

Turklāt šajā sērijā būs vēl viens atklājums – kurš īsti ir slaveno Rīgas kreklu autors? Tieši viņš būs Adrešu autora Mārtiņa Ķibilda ceļabiedrs. Kam piederēs Adrešu simpātijas – rīdzinieku patriotisma apdvestajam Dzemdību namam vai privātskolai Jūrmalas šosejas malā?