Vai zini, ka sviestu kuļot, tā gatavības pakāpi var noteikt pēc skaņas?

Vai zini, kā iegūst sviestu? Ir divi varianti – to var paņemt veikalā no plaukta vai arī sakult pats. Vispirms jānopērk saldais krējums, tam jāļauj mazliet ieskābt, un tad jāmeklē sviesta ķērne. Sviesta ķērne ir kaste ar vāku, kam iekšā ir tādi kā spārniņi jeb dzirnaviņas, ko no ārpuses griež ar rokturi. Krējumu ielej tur iekšā un griež tik ilgi, kamēr tas kļūst par sviestu. Tas notiek diezgan ilgi un gribas ik pa laikam ieskatīties ķērnē, lai saprastu, vai sviests jau sakūlies. Lai tā nebūtu jādara, laba kūlēja prot sviesta gatavību noteikt pēc skaņas. Ir trīs gatavības pakāpes, un katrai ir savs skanējums, ko var iemācīties atšķirt... Vairāk stāsta Inese Roze no Tradicionālās kultūras iniciatīvu centra "KasTe".