Kas jāmaina Latvijas sportā? - Vai valstij jādibina basketbola klubs startam Eirolīgā?

Profesionālais basketbols Latvijā nepiedzīvo tos vieglākos laikus. Pēdējo 10 gadu laikā ievērojami samazinājusies gan Latvijas vadošo komandu rocība, gan vietējās publikas interese par pašmāju basketbolu. Abi faktori ir cieši saistīti. Kā viens no iespējamajiem risinājumiem basketbola aprindās cirkulē versija par Rīgā bāzēta kluba izveidi, kas tēmētu uz startu Eirolīgā.

Intervija - Ojārs Kehris, Ekonomists, bijušais LBS prezidents

«Protams, ka tas ir ļoti liels izaicinājums, bet nauda Latvijas ekonomikā, Rīgas ekonomikā ir. Bet tas prasa ļoti lielu organizatorisku darbu un, protams, ļoti augstus mērķus, un kādam ir jāziedojas tam.»

Intervija - Dins Stašāns, Uzņēmējs, BBBL organizators

«Ja lietuvieši ir vienojušies kopīgā dziesmā, ka »Žalgiris” ir viņu karogs un vizītkarte – ne tikai basketbola, bet pat visas valsts, tad Latvijā es neredzu pamatu, lai mēs tuvākajā laikā varētu runāt par to, ka visa Latvija vienotos konkrētā klubā, kas spēlē Eirolīgā un personificē visu Latviju. Neviens nekad neteiktu, ka tas ir slikti, bet neredzu, ka tam būtu kopīgs atbalsts.”

Tieši pirms 20 gadiem Latvijā jau bija mēģinājums šādu komandu izveidot. Toreiz Latvijas Basketbola savienība centās iedzīvināt BK ”Latvijas Ērgļi” projektu, kurā startiem Eiropas līmenī apvienotos abu tolaik vadošo komandu BK ”Ventspils” un ”Brocēni/LMT” labākie spēlētāji. Iecere gan palika tikai uz papīra.

Šāds superklubs nebūtu izveidojams bez valsts atbalsta. Dins Stašāns vērš uzmanību uz Kultūras ministrijas dibināto SIA Valsts akadēmiskais koris ”Latvija”. Tas ik gadu no valsts budžeta saņem vairāk nekā 1 miljona eiro lielu dotāciju un algo 65 darbiniekus. Teorētiski tas var kalpot kā precedents arī sporta nozarē.

Intervija - Dins Stašāns, Uzņēmējs, BBBL organizators

«Vienā mirklī konkrēta ministrija kļūst par SIA dibinātāju, kas nodarbojas ar kora mākslas attīstību. Teorētiski tieši tādā pašā mērauklā var būt situācija, kad Izglītības un zinātnes ministrija dibina SIA »Profesionālais basketbola klubs”, kas spēlē Eirolīgā.”

Bez pieminētā kora Latvijā garantētas valsts dotācijas saņem septiņi teātri, kā arī Nacionālā opera un balets. Tas būtu labs temats diskusijām, cik tālu Latvijas vārdu pasaulē aiznes valsts dotētie aktieri, un cik – spējīgākie sportisti, taču pagaidām sporta nozare savu interešu aizstāvībā piekāpjas saviem tiešajiem sāncenšiem izklaides industrijā. Tai skaitā basketbols – pat ar bijušo valsts prezidentu Basketbola savienības virsvadībā.

Intervija - Dins Stašāns, Uzņēmējs, BBBL organizators

«Manā pārliecībā, rezerves nav [klubu] menedžmentā, rezerves nav pašvaldību līmenī, jo pašvaldības ir vienīgās, kas ārpus Rīgas nosacīti profesionālo sportu notur pie dzīvības. Jautājums ir – vai basketbola sabiedrība kopumā uzskata, ka klubu basketbols ir tik nozīmīga sporta vai basketbola sastāvdaļa, lai to vēl papildus finansētu caur citiem finanšu instrumentiem.»

Kā reālāks klubu basketbola attīstības modelis iezīmējas Baltijas mēroga sacensību atjaunošana. Šobrīd sešas Latvijas vadošās komandas spēlē Latvijas-Igaunijas līgā.

Intervija - Kristaps Janičenoks, Latvijas basketbola līgu direktors

«Esam aizsākuši sarunas ar Lietuvas pusi. Taču ideja ir tādā embrija stāvoklī. Šobrīd negribam ielēkt īstermiņa projektā, ap kuru būtu ažiotāža, bet – tikai divus trīs gadu. Projektam jābūt ar ilgtermiņa mērķi, vīziju un, pats galvenais, lai mēs nebūtu cietēji.»

Pirms pāris gadiem tika mainīta kārtība, kādā uzņēmēji varēja ziedot naudu sabiedriskā labuma organizācijām, pretī saņemot nodokļu atlaides. Situācija ievērojami iedragājusi profesionālo Latvijas basketbola komandu rocību.

Intervija - Dins Stašāns, Uzņēmējs, BBBL organizators

«Uzņēmējs vienmēr ir racionāls. Tad, kad uzņēmējiem bija iespēja daļu no nodokļa novirzīt sporta atbalstam, viņi atbalstīja tos projektus, kas viņiem šķita saprotami. Vietējais uzņēmējs redzēja, ka Saldū vietējie čaļi spēlē basketbolu – forša lieta, laba atmosfēra, labs mērķis. Viņš to naudu noziedoja. Šobrīd, ja uzņēmējam nav finanšu motivācijas, mēs nevaram prasīt, lai viņš kā filantrops, kuram jācīnās ar paralēlajām problēmām – krīzēm, kredītiem un pārējām lietām – lai viņš ar savu nopelnīto naudu kaut ko papildus vēl uzturētu. Cepuri nost tiem, kas palīdz, bet tā sistēma nedarbosies.»

Intervija - Ojārs Kehris, Ekonomists, bijušais LBS prezidents

«Tas nav viegls uzdevums, bet ir jāpiesaista basketbolam bagāti cilvēki.»

Profesionālā basketbola nākotni Latvijā lielā mērā noteiks basketbola sabiedrības spēja aizstāvēt savas intereses un atrast dzirdīgas ausis varas gaiteņos. Pēdējos gados ar šiem uzdevumiem nav sevišķi sekmējies, turklāt pārējie sporta veidi nesnauž.