Nozarē cer oktobrī nosaukt prioritāros sporta veidus

Turpinām pētīt, kas jāmaina Latvijas sportā. Izglītības un Zinātnes ministre Ilga Šuplinska cer jau oktobrī saņemt pētījuma rezultātus par prioritārajiem sporta veidiem. Tāpat kā izveidot kritērijus sportā. Tēmu turpinām, Andra Auziņa un Raimonda Rudzāta pētījumā.

Darbs pie prioritāro sporta veidu noteikšanas rit jau otro gadu. Līdzšinējās diskusijas sporta nozares iekšienē nav bijušas rezultatīvas. Par spīti tam nozari pārraugošā Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska neatmet cerību izstrādāt kritērijus, kas palīdzētu rast kompromisu sporta sabiedrības iekšienē. Prioritāro sporta veidu noteikšana palīdzētu optimizēt Latvijas sporta budžetu.

Intervija - Ilga Šuplinska, Izglītības un zinātnes ministre

«Mēs nevaram izšķirties, kas ir viens no papildus kritērijiem, kas varētu noteikt prioritāti. Vai tā ir atpazīstamība, vai masveidība. Ne vienmēr tas, kas ir atpazīstams, ir arī masveidīgs. Un vēl trešais aspekts – ne vienmēr tas ir populārs Latvijā.»

Līdz šim drošāk jutās Olimpiskie sporta veidi, saņemot lauvas tiesu no valsts iedalītās naudas. Tiesa, gaidāmās izmaiņas Olimpiskās vienības darbībā, kad tās sastāvā varētu uzņemt arī neolimpiskos sporta veidus, parāda, ka olimpisko disciplīnu svars varētu mazināties.

Intervija - Mārtiņš Lazdovskis, Motosporta federācijas prezidents

«Pārstāvot motosporta federāciju, man neliekas godīgi un pieņemami, ka mums ir pietiekami daudz Olimpiski sporta veidi, kuri īsti nevienam nemaz neinteresē. Es negribu nevienu aizvainot to sakot, bet ir daudz. Un, ja tas sporta veids nevienam neinteresē globālā mērogā, tad tur nav reklāmas, tur nav atbalstītāju, tur nav balvu fondu. Tad tur kādam ir šie cilvēki, sportisti jāuztur.»

Intervija - Mārtiņš Lazdovskis, Motosporta federācijas prezidents

«Uz sportu ir jāskatās kā uz produktu. Ja uz sportu skatās kā uz produktu, tad uz to ir attiecināmi pilnīgi visi citi kritēriji, kas ir normālā biznesa pasaulē: kā produktu iepakot, pārdot, popularizēt, uzlabot un visu pārējo. Līdz ar to tas ir absolūti adekvāti – vērtēt atpazīstamību.»

Tiesa, sporta veidos, kur reklāmas līgumu un balvu fondi sit pušu visu Latvijas gandrīz 40 miljonu eiro lielo sporta budžetu, Latvijai panākumi ir reti. Ļoti reti. Tieši Latvijas panākumi pasaulē ne tik populāros sporta veidos sarežģa kritēriju noteikšanu. Līdzšinējā valsts sporta politika tiem bijusi labvēlīga, un arī tagad neviens nesteidz tos atstāt ārpus prioritāro loka. Un vai to vispār vajag?

Intervija - Tarvi Pirns, Igaunijas Kultūras ministrijas Sporta departamenta vadītājs

«Ja jums ir, es nezinu, trīs līdz pieci prioritārie sporta veidi, bet jums ir talants citā sporta veidā, kurš var iedvesmot sportot jauniešus vai atvest medaļas no Olimpiskajām spēlēm, kā tad viņi iekļausies šādā prioritāšu sistēmā?»

Noteikt prioritāros sporta veidus – tā ir tikai puse darba. Otru pusi veidos valsts izveidotās čaulas aizpildīšana ar saturu. Kādus konkrētus labumus sniegs prioritārā sporta veida statuss, ministrei atbildes pagaidām nav. Taču ir savs redzējums.

Intervija - Ilga Šuplinska, Izglītības un zinātnes ministre

«Tā ir tā valsts mērķtiecīga ieguldīšanās. Jaunieši, sasaistē ar federāciju un arī augstu sasniegumu sports. Es to redzu šādi. Kā to izdarīt praktiski, vai tas būs saistīts ar papildus infrastruktūru? Jā, iespējams, tas būs. Bet šobrīd mums ir gana daudz infrastruktūra, ko es jau saku, kas netiek vienkārši noslogota.»

Oktobrī esot gaidāmi arī pirmie lēmumi. Kādi tie būs un kādu iespaidu atstās uz Latvijas sporta nozari, to pagaidām nezina neviens. Latvijas Televīzija turpinās sekot notikumu attīstībai.