"Teātris.zip" īpašā izlase: Valmieras teātra izrāde "Pazudušais dēls" (2002)

"Teātris.zip" piedāvā noskatīties Valmieras Drāmas teātra iestudējuma "Pazudušais dēls" ierakstu (2002). Režisore Māra Ķimele veidoja izrādi Valmierā kā Kultūras akadēmijas aktieru kursa diplomdarbu, piedaloties arī citu paaudžu aktieriem. 

Izrādes veidotāji

Izrādes režisore – Māra Ķimele.

Izrādē «Pazudušais dēls» kopā ar  pieredzējušajiem Valmieras teātra aktieriem – Aigaru Vilimu (Roplainis), Inesi Ramuti (Roplainiete), Agri Māsēnu (Mikus tēvs), Janusu Johansonu (Iņķis) un Leldi Kalēju (Aža) – piedalās topošie aktieri: Kaspars Zvīgulis (Krustiņš), Brigita Pauzere (Ilze), Ojārs Ritovs (Mikus), Kristīne Nevarauska (Matilde), Andrejs Āboltiņš, Artuss Kaimiņš, Māris Bezmers un Līva Krūmiņa.

Izrāde, kurai scenogrāfiju veidoja Ieva Kauliņa un kurā skan Arvo Perta mūzika, ļoti tieši un emocionāli uzrunāja gan skatītājus, gan «Spēlmaņu nakts» žūriju. Tā tika izvirzīta balvai kategorijā «Labākā dramatiskā teātra izrāde», «Labākais latviešu literatūras iestudējums» un Kaspars Zvīgulis – kategorijā «Spilgtākā debija».

«Spēlmaņu nakts» balvu «Labākā režija» saņēma Māra Ķimele, «Labākais aktieris» – Aigars Vilims, «Labākā aktrise otrā plāna lomā» – Inese Ramute. Visi trīs mākslinieki šo atzinību gan saņēma arī par darbu Ingas Ābeles lugas «Tumšie brieži» iestudējumā.

Izrādes tapšana

Teātra zinātniece Ieva Zole: «2002.gada pavasarī Valmieras teātrī notiek 2.Rūdolfa Blaumaņa Teātra mākslas festivāls. Lai Blaumanis nebūtu tikai pieredzējušu un padzīvojuši cilvēku intereses objekts, Valmieras teātris lūdz Māru Ķimeli strādāt ar Kultūras akadēmijas 3.kursa studentiem jeb tā saukto Valmieras kursu. Ķimele piekrīt un nosauc «Pazudušo dēlu». Izrādi paredzēts iestudēt divos sastāvos – festivāla laikā izlaižot pirmizrādi, kur pieaugušo lomas spēlē «pieaugušie», tas ir, Valmieras teātra aktieri, pēc tam – kursa studenti. «Pēc tam» paliek neīstenots, bet ne laika trūkuma dēļ, kā daždien gadās. Neparasti īsā laikā sagatavotā izrāde festivālā ne tikai piedzimst par saliedēta ansambļa izrādi, bet ir tik spilgts un pārliecinošs, turklāt šodienīgs Blaumaņa lugas lasījums, ka iegūst festivāla galveno balvu un kļūst par teātra repertuāra izrādi līdz pat Mikus un Ilzes lomas tēlotāju Ojāra Ritova un Brigitas Pauzeres traģiskajai nāvei gadu vēlāk, tieši pēc šīs izrādes dodoties atceļā uz Rīgu…» (Latvijas teātris. 20.gs. 90.gadi un gadsimtu mija”, R.: Zinātne, 2007., 422. lpp.)

Pēc Ritova un Pauzeres traģiskās bojāejas teātris vairs šo izrādi nespēlēja, intervijā Latvijas Radio 3 - Klasika atceras aktrise Inese Ramute.

Režisore Māra Ķimele (intervija Latvijas Radio 3 - Klasika (24.04.2018.)): «Tad ienāca Valmieras kurss teātrī, un es kursa vadītājam [Pēterim] Krilovam teicu – man liekas, ka programmā ir ideāli ielikta tāda izrāde, kurā studenti sadarbojas ar pieredzējušiem aktieriem un spēlē kopā, un ka tas ārkārtīgi paātrina profesijas aptveršanu, kad viņiem pretim spēlējošie ir tāda kalibra aktieri kā Valmierā.»

Kritiķi par izrādi

Ieva Zole: «Padarot Blaumaņa tekstus par saviem, atrodot tajos šodienas notikumu iespējamību, topošie aktieri lakoniski precīzi izspēlē lugā iekodētos un režisores izceltos mūžīgos attiecību modeļus. No interpretācijas viedokļa luga tik tiešām uzlikta uz skatuves, «Kā rakstīts», tikai ne ar ko lieku neapaudzētās tēlu attiecības un biogrāfijas, raksturi un pašu «es» izmantošana tēlos izrādi padara reti iedarbīgu spēka un enerģētikas ziņā.» (Latvijas teātris. 20.gs. 90.gadi un gadsimtu mija, R.: Zinātne, 2007., 422. lpp.)

«Pazudušā dēla» iestudējumi Valmieras teātrī

1970. gadā režisors Oļgerts Kroders veidoja iestudējumu Valmieras teātrī, kura ansamblī bija Rihards Rudāks Krustiņa un Skaidrīte Putniņa Ilzes lomā. Šī bija viena no pirmajiem skatuviskajām interpretācijām, kurā tika uzsvērta Krustiņa personības atšķirība no apkārtējās vides.

1990. gadā Valmieras teātrī ar lugu strādāja režisors Valentīns Maculēvičs. 

2002. gadā Valmieras teātrī režisore Māra Ķimele veidoja izrādi kā aktieru kursa diplomdarbu.

2017. gadā Valmieras teātra Apaļajā zālē lugu iestudēja režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, panākot skatītāju tiešas klātbūtnes efektu. Par Krustiņa lomas atveidojumu aktieris Rihards Jakovels saņēma «Spēlmaņu nakts» balvu par sezonas labāko aktierdarbu. Roplaiņa un Roplainietes lomas uzvedumā atveidoja Tālivaldis Lasmanis un Dace Eversa. (enciklopedija.lv). Šo iestudējumu iespējams noskatīties cikla «Teātris.zip» īpašajā izlasē.

Raidījumu ciklu atbalsta