"Teātris.zip" īpašā izlase: Nacionālā teātra izrāde "Bāskervilu leģenda"

Skotu rakstnieka Artura Konana Doila pasaulē iecienīto šausmu stāstu par mistisko suni tīrelī lasījis vai ikviens. Tāpat arī nu jau neskaitāmas filmas un seriāli mums stāsta mūžīgo stāstu par Šerloku Holmsu un doktoru Vatsonu.

Bāskervilu leģenda vēsta par suni, kas reiz tīrelī saplosījis nelieti, kurš ar varu aizvedis sev līdzi kādu meiteni. Suņa rēgs, kā šķiet, klīst pa tīreli joprojām, tikai neviens to nav redzējis. Līdz brīdim, kad pazūd un pēc tam tiek atrasts miris vēl viens no Bāskervilu dzimtas, un no Amerikas ierodas mirušā mantinieks Henrijs Bāskervils. Nesaprotamā nozieguma izmeklēšanā iesaistās neviens cits kā Šerloks Holmss un doktors Vatsons.

Mūzikla veidotāji

Režisors - Edmunds Freibergs
Libreta autors - Juris Hiršs
Komponists - Valdis Zilveris
Scenogrāfs - Aigars Ozoliņš
Kostīmu māksliniece - Kristīne Abika
Horeogrāfs - Alberts Kivlenieks

Lomās: Egils Melbārdis, Ainārs Ančevskis, Mārcis Maņjakovs, Juris Hiršs, Mārtiņš Brūveris, Zane Dombrovska, Ģirts Liuziniks, Dita Lūriņa, Dace Bonāte, Raimonds Celms u.c.

Kritiķi par izrādi

Dita Jonīte: «Nacionālā teātra jaunais mūzikls «Bāskervilu leģenda», kuru iestudējis Edmunds Freibergs, apliecina, ka šajā teātrī košas un skanīgas muzikālās izrādes uzvest varētu arī biežāk. Klausoties dalībnieku vokāla potenciālu, jūtot ansambļa radīto kustību enerģiju un novērtējot vizuālo risinājumu, var nojaust, ka šis Jura Hirša un Valda Zilvera oriģinālmūzikls būs skatītāju iemīļots. Ja prasības pret teātra mākslu nav pārāk augstas, tad «Bāskervilu leģenda» ir lieliska izklaide darbdienas vai brīvdienu vakaram, jo šādas muzikāli melodiskas un skaistas izrādes vēlas redzēt lielākā daļa skatītāju, kuri «noguruši no grūtās dzīves un negrib domāt par to arī vēl teātrī».» (Kroders.lv, 25.05.2015.)

Daiga Mazvērsīte: «Bez gara ievada, ķeroties vērsim pie ragiem, uzreiz apgalvošu, ka Valda Zilvera un Jura Hirša mūzikls «Bāskervilu leģenda» Nacionālajā teātrī ir ārkārtīgi izdevies darbs.
Tā veiksmes pamatā saslēgušies daudz faktoru, no kuriem galvenais, protams, ir līdz šim nepienācīgi skaļi slavētais Zilvera komponista talants, kaut gan nu jau 20 gadus viņš aizvadījis Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītāja amatā un sacerējis mūziku daudzām izrādēm.» (LSM.lv, 18.05.2015.)

Raidījumu ciklu atbalsta