Atmodas labirintā. LTV dokumentāla filma. 2. daļa

Latvijas Televīzijas dokumentālā filma «Atmodas labirintā» pēta un skaidro, vai un kā Atmodas procesus ietekmēja Valsts drošības komiteja (VDK) un Komunistiskā partija – vai Latvijas neatkarības atgūšana bija pašsaprotama un nenovēršama, vai tomēr viss varēja pavērsties citādāk?

Filma aptver salīdzinoši īsu, bet ārkārtīgi intensīvu laika periodu. Tās pamatā – intervijas ar Atmodas līderiem, LPSR Komunistiskās partijas Centrālās komitejas (CK) funkcionāriem, vēstures pētniekiem, VDK aģentu kartotēkā atrodamajiem Augstākās padomes deputātiem, kuri savulaik bijuši aģenti, bet 1990. gada 4. maijā balsojuši par Latvijas neatkarību. Sandra Kalniete filmā atzīst – būtu pieticis arestēt pirmos desmit aktīvistus, lai viss apklustu. Tas liek uzdot jautājumus par to, vai Atmodas laikā čeka vēl bija bīstama, jo kā VDK, tā CK darbinieki bija apjukuši un sašķēlušies. VDK savulaik daudzus piespieda sadarboties šantažējot, un, piekrizdami sadarboties, daudzi paglābās no apkaunojuma. Kažoka pārmešana vai važu nokratīšana – ko nozīmē būt čekas aģentam, un tomēr balsot par Latvijas neatkarību? «Tagad [ar kartotēkas publiskošanu] ir atliktais kauns. Patiesība agri vai vēlu nāk gaismā,» filmā pauž vēsturnieks, VDK darbības pētnieks Ņikita Petrovs. Filmu veidojusi scenārija autore Gunta Gaidamaviča un režisore Agita Cāne-Ķīle.

Projekta «Čekas ietekme uz nacionālās Atmodas procesiem» ietvaros tapusi LTV,  žurnāla «IR» un sabiedrisko mediju portāla LSM.lv veidota rakstu un interviju sērija, kas  aptver atmiņas par notikušo 30 gadus pēc Latvijas tautas Atmodas 90. gados. Ar to palīdzību iecerēts sniegt plašāku redzējumu par tā laika norisēm un palīdzēt labāk apjaust un izprast, kā tapušas mūsu valsts nesenās vēstures lappuses. Dokumentālā filma «Atmodas labirintā» ir projekta noslēdzošais darbs. Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par filmas saturu atbild Latvijas Televīzijas Kultūras redakcija.

Filmas pirmo daļu skatieties šeit: https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/30.01.2020-ltv-dokumentala-filma.-atmodas-labirinta-1.-dala.id178749/