Sirmais. Kulta ēdieni

LTV1

Jaunākie raidījumi

Par raidījumu "Sirmais. Kulta ēdieni"

„Sirmais. Kulta ēdieni” ir pirmais vērienīgais televīzijas projekts, kur galvenajā lomā ir ēdiens. Raidījuma veidotāju neremdināmā zinātkāre par ēdienu izcelsmi un drosmīgā ambīcija iepazīt pasaules kulta ēdienus tuvplānā ir vainagojusies spilgtos stāstos ne tikai par kulināriju, bet arī par cilvēkiem. „Es to daru tāpēc, ka es gribu zināt. Gribu iepazīt pasauli un cilvēkus. Lai galva paliek plašāka! Piemēram, tagad es zinu, ka garneli var izzvejot ar mailīšu tīklu. Ka Normandijā garneļu zvejošana ir tas pats, kas Latvijā sēņošana. Ka tas nav ekskluzīvi un tikai miljonāru ēdienkartē, bet, ka tā ir īstā dzīve lielai daļai burvīgu, vienkāršu cilvēku,” par gūtajiem iespaidiem stāsta Mārtiņš Sirmais. Producente Ilze Lasmane-Brože atklāj, ka šoreiz būtiski licies turpināt attīstīties, pētīt, izzināt un iet tālāk. „Vairāku gadu garumā Mārtiņš ir veicis skaistu un vienlaikus arī sarežģītu darbu – apceļojis un iepazinis Latviju, tās cilvēkus un ēdienus. Tagad viņš savās mīļajās mājās ienesīs pasaules elpu. Mēs redzam Latviju kā pasaules daļu. Mēs šajos ceļojumos dzīvojam kopā ar vietējiem, kopā ēdam, sarunājamies, smejamies, dalāmies savās domās, mēs iefiltrējamies viņu dzīvēs un saprotam, ka pasaule ir viens kopīgs veselums, bet ēdiens ir viena no tās būtiskākajām identitāti un kultūru raksturojošajām lietām. Kā teicis pasaules slavenais Brijā-Savarēns: „Pasaki man, ko tu ēd, un es pateikšu tev, kas tu esi.” Ēdiens jau sen vairs nav tikai izdzīvošanas līdzeklis. Ēdiens mūsdienās ir sociāla parādība. Tā pagatavošana, pasniegšana un lietošana bieži vien ir ritualizēta - gan apzināti, gan neapzināti. Un labs ēdiens ir kļuvis par pielūgsmes un apbrīnas objektu. Tas ir kopīgs visām tautām un kultūrām. Tas vieno latviešus un meksikāņus.” Arī pavārs Mārtiņš Sirmais uzsver, ka šoreiz tas stāsts nebūšot tikai par receptēm. Mārtiņš mācīsies kopā ar skatītāju, un mācību procesā ne vienmēr viss izdodas ar pirmo reizi. „Tā iespēja, būt uz visiem simts procentiem iekšā tajā brīdī un ēdienā no visiem aspektiem, kad nekā cita nav, ir unikāla! Tu cep, tu ēd, tu saproti un tu atklāj noslēpumu.”