Daina Feldmane: Latvija kļuvusi bagātāka ar vēl vienu ķirša šķirni
Šoreiz „Nākotnes pieturas” galvenā varoņa godā celsim koku, kas pavasarī mūs priecē ar baltām ziedu kupenām, vasarā to augļi lutina garšas kārpiņas, bet ziemas krājumos ir lielisks C vitamīna, kālija, fosfora, kalcija un magnija avots, palīdz mazināt augstu asinsspiedienu un paaugstinātu holesterīna līmeni, normalizē insulīna līmeni, palīdz vairoties labajām zarnu baktērijām. Šim kokam veltīta viena no Annas Sakses „Pasakām par ziediem”, kurā Dārznieks to, kā savu dēlu, sargāja no ļaunā Ziemeļvēja; ziemā apsedzot ar baltu seģeni, bet vasarā tā zaļo ietērpu rotāja ar sarkanām podziņām. Šis skaistais un vērtīgais koks - ķirsis – Eiropā pazīstams un tā ogas uzturā lietotas jau kopš 4000-5000 p.m.ē., savukārt kultivēšanas un audzēšanas vēsture aptver vairāk nekā 2 tūkstošus gadu.