Dokumentālā filma. "Elpojiet dziļi! Filmas arheoloģija" (7+)

"Elpojiet dziļi. Filmas arheoloģija" ir pietuvošanās latviešu kino šedevram un mēģinājums restaurēt  būtiskākos punktus šis filmas sarežģītajā liktenī.  Tā ir mūsu iespēja godināt paaudzi, kura ar savu jaunības degsmi un talantu, izveidoja Latvijas kino  izteiksmes veidu un izkopa unikālu kino valodu.  Tā ir iespēja atgriezties laikā, kad mūsu vecāki bija jauni... 

Režisora Rolanda Kalniņa filma "Elpojiet dziļi"/"Četri balti krekli" (1967) ir  filma ar " brīvības gēnu" , vēsturiska  liecība par "puķu bērnu" paaudzi Latvijā, par saviem pašu  cenzūras samītajiem talantiem. Filma, kas  dziļos padomju laikos, radīja sajūtu par jaunību ar apgrieztiem spārniem, par 60-gadu dumpīgo paaudzi, kuras prototipi meklējami un atrodami kultūrā. Filma, kurā ir tik daudz jauneklīgas enerģijas un Imanta Kalniņa neatkārtojamā mūzika! "Elpojiet dziļi" ir iekļauta mūsu kultūras kanonā, kā viena no divpadsmit visu laiku izcilākajām Latvijas  kino vēsturē radītajām filmām.

Filmas arheoloģija, tās ir gan dzīvas sajūtas par filmas veidošanas brīdi, kad uz ekrāna latviešu kino parādījās tāda laikmetu izjūtoša būtne, kā debitante Līga Liepiņa un " latviešu  dziedošais Alens Delons"   Pauls Butkēvičs, bet Uldis Pūcītis jau lika tirpt meiteņu ceļgaliem. Operators Miks Zvirbulis filmā "Elpojiet dziļi"  viņš pirmo reizi uzvar padomju kino " krāsu kino" hiperreālismu. Viņš sapludina dokumentālu 60 - gadu nogales pilsētas tēlu ar inscenējumu.  Simfoniķis Imants Kalniņš rada " latviešu  The Beatles" cienīgas dziesmas, kuras nav iespējams  aizliegt vai " nolikt uz plaukta" kā pašu filmu.  Izlasījuši dramaturga  Gunāra Priedes dienasgrāmatas,  kino ierēdņu protokolus un slēdzienus,  muļķīgus tulkojumus, lieliskajiem Māra Čaklā dziesmu tekstiem...mēs mēģinām saprast KĀPĒC filma bija faktiski aizliegta 20 gadus!

 Un "Filmas arheoloģija"   ir gatava pārsteigt ar jaunām klasisko Imanta Kalniņa  dziesmu versijām komponista Goran Gora aranžējumos, kas radītas speciāli šim dokumentālajam projektam. Mēs ceram, ka jaunība nav tikai fizisks stāvoklis cilvēka mūžā, tā ir arī garīga nepārejoša kvalitāte. Un mums ir pierādījumi.

Dokumentālā projekta " Elpojiet dziļi. Filmas arheoloģija" - režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa, operatori Edgars Bite un Aldis Šēnbergs, komponists Goran Gora, dziesmas izpilda Goran Gora un Aija Andrejeva.