Mila Dubovicka: Arī ikonās ir miroņgalvas

5. jūnija raidījumā «Saknes debesīs» - tetovēšanas māksliniece Mila Dubovicka, kura apguvusi ne tikai cilvēku ķermeņu izdaiļošanas mākslu, bet arī ikonu rakstīšanas prasmes Latvijas Kristīgajā akadēmijā.

Tetovēšanas tradīcijas, dažādu zīmējumu un ornamentu veidošana uz ķermeņa radās daudz senāk kā arhitektūra vai mūzika. Seno cilvēku augumus greznoja maģiskas zīmes, kurās tika iekodēta cilts piederība, ticība vai sasniegumi. Tetovēšanas māksliniece Mila ikdienā palīdz klientiem kļūt skaistākiem ar tetovējumu palīdzību, bet izglītību viņa ir ieguvusi Latvijas Kristīgajā akadēmijā, apgūstot ikonu rakstīšanas prasmes. Tāpēc raksti uz viņas klientu ķermeņiem nav tikai vienkārši tetovējumi - katrs simbols ir filozofisks, vēsturisks vai teoloģisks stāsts.

Mila Dubovicka: «Es varu A4 formāta lapu uzzīmēt pa divām stundām ar visām sīkākajām detaļām - es strādāju ļoti ātri. Bet ikonas es rakstu pat divus gadus, un tad vēl nevaru pabeigt. Visas ikonas, ko esmu uzrakstījusi, kā ziedojumus esmu atdevusi draugiem vai radiniekiem, vai baznīcai. Ikona nav tikai māksla - tas ir garīgs logs cilvēkam, kad viņš atnāk un runā ar Dievu. Zelts, kas klāj ikonas, darbojas nedaudz kā spogulis - tas atspoguļo tevi un ļauj tev sevi ieraudzīt blakus Jēzum, blakus svētajiem, kas ir ikonā. Kad skaties uz gleznu, tu domā par mākslinieku, kā viņš to uzgleznojis. Kad skaties uz ikonu, tur nav mākslinieku - tas ir Dieva atspulgs. Tas nav pats Dievs, ikona nav elks. Tā ir logs.»

«Es zīmēju to, kas man patīk - un to, kas man nepatīk, to es nezīmēju. Bet miroņgalvas... Manos tetovējumos arī ir miroņgalvas. Arī ikonās ir miroņgalvas. Un pie krusta arī stāv miroņgalva. Tā ir mūsu laicīgā miesa, ķermenis.»