Māris Bišofs: Uzskatu sevi par brīvu cilvēku

6. marta raidījuma «Saknes debesīs» sižetā par peldēšanu pret straumi stāsta vienmēr trāpīgais karikatūrists Māris Bišofs, kura zīmējumus visbiežāk redzam žurnālā «IR».

Peldēt pret straumi - tā ir uzdrīkstēšanās, kas ne vienmēr ir viegla, bet, iespējams, ka tieši tā varam gūt dzīves piepildījumu. Māris Bišofs ir viens no šādiem peldētājiem pret straumi - to viņš ir darījis Maskavā, Telavivā, Ņujorkā un Parīzē nu jau gandrīz 37 gadu garumā. Grāmatas, izstādes, slavenu žurnālu vāki ir greznojušies ar viņa darbiem. Vairāk kā 10 gadus Māris sevi radoši pauž Latvijā - piebilstot, ka viņa darbi nav vis karikatūras, bet zīmējumi ar ideju.

Māris Bišofs: «Es dzīvoju savā, dīvainā pasaulē, un man ir dīvainas idejas. Vislabāk es jūtos, kad es tās dīvainās idejas zīmēju, kad viņas izdomāju. Man ir zināma labsajūta, ka es varu uzzīmēt kaut ko, kas man liekas tiešām labs. Manas robežas, ja to tā var nosaukt, ir tādas, ka es nevaru uzzīmēt un nodot tālāk kaut ko, kas man liekas slikts. Es to vienkārši nevaru darīt.»

"Es sevi uzskatu šobrīd par pilnīgi brīvu cilvēku. Bet tad – kā tur nonākt? Nu, tā ir ilga dzīve! Sākumā visur tev jārēķinās - ja gribi ar to nopelnīt, tev jārēķinās ar tiem cilvēkiem, kuri tev pasūta darbu. Vai ne? Vēlāk, kad jūs jau sevi esiet pierādījis, tas ir vieglāk. Es uzzīmēju, kā es to redzu,

jo, dzīvojot tur un ilgus gadus tur strādājot, man ir bijusi pilnīga brīvība - un es to neesmu mainījis šobrīd. Es nevienu brīdi nedomāju, vai tas var kādu aizkaitināt. Turklāt es neko neizdomāju. Piemēram, par Šķēli – kāds toreiz bija viņa slavenais teiciens, «vai tas ir īsts kretīns»? Nu, mīļo stundiņ! Ja ir tādi politiķi - tā ir zelta bedre vienam zīmētājam".