Zane Eniņa: Varbūt jādzīvo citādāk?

28. februāra raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā - Zane Eniņa, kura savulaik guvusi drosmi atteikties no stabila darba un laba atalgojuma, lai piepildītu savu ceļošanas sapni, tostarp dotos ceļā uz Antarktīdu.

Mēdz teikt, ka nauda ir pārbaudījums. Zane Eniņa pēc gadu ilgas prombūtnes atzīst, ka Latvijā cilvēkus pārbauda nevis tie brīži, kad naudas ir daudz, bet gan brīži, kad naudas nav.

Zane Eniņa: «Mēs varam skriet no rīta līdz vakaram un strādāt kā apsēsti, bet finālā neko prātīgu neizdarīt. Tā, es domāju, ir viena liela mūsdienu nelaime. Tā vietā, lai apsēstos un paskatītos uz savu dzīvi vai darbu no malas, un saprastu, ko es daru par daudz, ko daru nepareizi, varbūt, izdomāt, ka šis darbs vispār nav jādara, mums to darbu ir tik daudz, ka mēs nedomājot metamies uz galvas iekšā. Un, kad esam iekšā, tad viss deg, termiņi deg, bērni raud, kredīti brēc. Mums nav laika apstāties un padomāt: bet varbūt mums ir jādzīvo kaut kā citādāk?»

«Man šķiet, ka Latvijā cilvēkiem lielākā problēma ir nevis, ka viņi neiztur pārbaudījumu, kad viņiem ir nauda, bet tad, kad viņiem tās nav. Viena no tādām bēdām, ko esmu ieraudzījusi, atgriežoties pēc gada - katra otrā reklāma Latvijā ir par ātrajiem kredītiem. Saprotu, ka cilvēkiem ir grūti, un var būt situācijas, kad tas ir nepieciešams - bet ja kaut kas tāds tiek piedāvāts tik plaši, tad ir cilvēki, kas to izmanto. Tas ir skumji, ka meklē naudu šādā veidā. Un nevar pieņemt - ja man kādos brīžos viņas nav, tad jādomā nevis par to, kā naudu viegli dabūt, bet kā reducēt savus izdevumus un kā sakārtot savu dzīvi ilgtermiņā tā, lai man viņa būtu.»