Valters Korālis: Esam noguruši no pareiziem cilvēkiem visās jomās

31. janvāra raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā — brīvticības kustības aizsācējs Latvijā Valters Korālis.

Ir cilvēki, kuri vēlas savas dzīves īpašos mirkļus — kā laulības vai kristības — padarīt vēl īpašākus, pulcējoties jūras malā, gaisa balonā vai augstu kalnos. Valters Korālis ir mācītājs, kurš tam labprāt piekritīs, turklāt piedāvās jums papildus arī interesantu fotosesiju. Valters ir ieviesis apzīmējumu «brīvticība», uzskatot, ka piederība Baznīcai nav obligāta un ticību var praktizēt arī ārpus reliģiskām institūcijām.

Valters Korālis: «Kopš teoloģijas studijām es biju tāds kā automātisku atbilžu vācele — mugursoma ar  teoloģiskiem spriedelējumiem man ir uz muguras, un es tad izdalu pa labi, pa kreisi kā tādas tramvaja biļetes visiem kaut ko pareizu. Ļoti ceru, ka šo periodu esmu pāraudzis — man pašam ir daudz neatbildētu jautājumu. Varbūt tāpēc, ka es diezgan publiski spēju to pateikt, cilvēki man arī uzticas. Jo man šķiet, ka mēs esam ļoti noguruši no pareiziem cilvēkiem visās jomās Latvijā.»

«Man arī pirmais periods bija tāda kā konfrontēšanās pret Baznīcu, esot pret Baznīcu kā tādu. Bet arī Baznīcā kā institūcijā ir daudz kas labs. Ir vajadzīga bērniem Svētdienas skola, un kādam koris, un kādam kāds Dāmu vakars. Bet es to vairs nedaru — tās ir pakāpes, kurām ir jāiziet cauri. Baznīca kā institūcija daudziem ir vajadzīga. Baznīca kā garīga vienība ir vajadzīga visiem.»