Visams Rafaels: Esmu gatavs aizstāvēt Latviju līdz pēdējam

24. janvāra raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā - traumatologs un ortopēds Visams Rafaels, kas latviešu valodu iemācījās pāris mēnešu laikā pēc ierašanās šeit no Libānas.

Zelta atslēdziņu uz ziemeļnieciskajām latviešu sirdīm traumatologs ortopēds Visams Rafaels atrada tūlīt pēc ierašanās no Libānas Latvijā: pāris mēnešu laikā pašmācības ceļā no bērnu bilžu grāmatām viņš iemācījās latviešu valodu. Visams ir pārliecināts, ka valodas nezināšana, valodas barjera ir vienīgais, kas traucē veidot sirsnīgas attiecības ar vietējiem. Ārsts atzīst - integrēties svešā valstī, necienot tās valodu, nav iespējams.

Visams Rafaels: «Es uzaugu kristiešu ģimenē, gāju kristīgajā skolā, kur visi skolotāji bija mācītāji, katru dienu bija jālasa Bībele. Es izaugu tajā vidē. Protams, es to cenšos dot saviem bērniem, katru vakaru pirms gulētiešanas mēs visi kopā sakām lūgšanu. Uz baznīcu neejam katru svētdienu - es cenšos iet vismaz reizi mēnesī, bet visos svētkos obligāti esam baznīcā. Cenšos bērniem stāstīt par Dievu.»

«Es uzaugu vidē, kur visu laiku bija karš - priekš manis tas bija normāli. Kā šeit, dzīvojot pie meža, mēs dzirdam, ka dzied putni - tur man bija katru dienu jādzird bumbas un kalašņikovus. Tā bija ikdiena. Dažreiz bija tā, ka mēs ejam uz skolu, no rīta viss daudzmaz kārtībā, tikai daži kalašņikovi vai bumbas kaut kur - bet skolas laikā sākas uzbrukumi vai lielāka bombardēšana. Mamma šādās dienās nezināja, vai sagaidīs mani mājās vai ne.»

"Ja kaut kas notiktu ar Latviju, es esmu gatavs cīnīties, aizstāvēt šo zemi līdz pašam pēdējam.

Jo te ir valsts, kur dzīvoju, pelnu iztiku un audzinu savus bērnus. Un arī uzcēlu šo māju. Te es dzīvošu un palikšu ar savu ģimeni."