Normunda Naumaņa grāmatplaukta atklāšana LNB

Ceturtdien, 7. janvārī, plkst. 16.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālajā lasītavā (4. stāvā) tika atklāts teātra un kino kritiķa Normunda Naumaņa (1962–2014) personīgās bibliotēkas grāmatplaukts.

N. Naumaņa grāmatplaukts atspoguļo viņa personības tapšanu un plašās intereses. 20. gs. 80. gados Naumanis Maskavas Teātra institūtā (GITIS) ieguva teātra zinātnieka, teorētiķa un kritiķa specialitāti. Studiju laikā Maskavā tika iegādātas un viņa grāmatplauktā nonāca teātra zinātnes grāmatas, režisoru un aktieru apceres un biogrāfijas. Grāmatplaukts liecina par Naumaņa aizrautību ar kino, nopietna interese par šo mākslas jomu radās jau studiju gados, un laika gaitā kino kritika kļuva par tikpat nozīmīgu viņa radošā darba daļu kā teātra procesu vērtēšana. Grāmatas par vizuālo mākslu, arhitektūru, mūziku raksturo Naumaņa interešu daudzpusību.
Vienlaikus grāmatplauktā ir atrodamas Latvijas un ārzemju teātra izrāžu programmas, mākslu un stila žurnāli, sarakste, kartiņas, kuru aizrautīgs kolekcionārs viņš bija, personīgie priekšmeti. Grāmatu plauktā būs iespējams aplūkot (un lasīt) Naumaņa diplomdarbu, kā arī viņa tulkotās lugas «Arkādija» un «Nīkie Rietumi».

Normunda Naumaņa grāmatplauktā ir arī viņa paša sarakstītās grāmatas: laikrakstā «Diena» vairāk nekā desmit gadu garumā publicēto eseju apkopojums krājumā «Kultūrnieze» (2009), kopā ar kinokritiķi un teorētiķi Ditu Rietumu sarakstītās «Personības.Parādības.Personīgi» (2009) par nozīmīgām kinokultūras parādībām, «365 Dienas filmas» (2005) un tās papildinātā un atjaunotā versija «500 visu laiku filmas» (2015), kā arī Naumaņa sastādītā «Hermanis Naumanis. Latviešu stāsti» (2006), kurā apkopoti Jaunā Rīgas teātra aktieru stāsti no izrādes « Latviešu stāsti» un latviešu rakstnieku sacerējumi.

Normunda Naumaņa grāmatplaukts turpmāk kalpos Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītāju ierosmei, jēgpilnai un kritiskai domāšanai.