Žanete Drone: Atvadīšanās brīdim ir liela nozīme

Sabiedriskā iniciatīva «Zvaigžņu bērns» cīnās par visu vecāku tiesībām cieņpilni atvadīties no mirušā bērna, veidojot Dvēseļu dārzu Torņkalnā, Rīgā. 22. novembra raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā - iniciatīvas «Zvaigžņu bērns» aizsācēja Žanete Drone.

Ik gadu Latvijā negaidīti pārtraucas vairāk kā 3000 grūtniecības, bērni piedzimst pirms laika, nāk pasaulē jau miruši vai nodzīvo tikai īsu brīdi. Taču viņi ir un vienmēr paliks gaidīti un mīlēti savu vecāku bērni.

Žanete Drone: «Bērna zaudējums grūtniecības laikā ir ļoti bieža parādība. Mēs par to nerunājam. Mēs par to neuzzinām. Gadā tās ir ap 3000 ģimeņu vai sieviešu, kas tādu zaudējumu piedzīvo. Lielākā daļa ir līdz 3 mēnešiem, kas nozīmē, ka apkārtējie var neuzzināt par ciešanām, caur kurām šī sieviete, pāris iet, ja viņi par to nedalās.»

«Šis jautājums sakārtots ir tiem vecākiem, kuri zaudē bērniņu sākot ar 6. grūtniecības mēnesi. Tad bērns tiek uzskatīts par bērnu un iestājas sociālās tiesības – pabalsti un iespēja bērniņu apbedīt. Ja bērniņu zaudē līdz 6. mēnesim, viņš tiek uzskatīts par medicīnas atkritumiem un tu nevari no viņa atvadīties. Tas bija mūsu uzdevums – saprast, kas tur notiek un to mainīt.»

«Atvadīšanās brīdim ir liela nozīme. Pretējā gadījumā tā ir tāda bezvēsts pazušana. Šeit būs skaisti, lieli koka soli, kur cilvēki varēs sēdēt un pakavēties atmiņās, domās. Ir ļoti jauka sajūta šeit sēžot - neatkarīgi, kāds ir gadalaiks. Liekas, ka mašīnas braukā, bet miers ir diezgan liels. Kalns ir arī labs simbols ciešanu pārvarēšanai – jātiek tam pāri. Kad mēs uzkāpjam kalnā, skats ir pavisam cits.»