Guntis Kalme: Mūsu uzdevums ir kopt un sargāt mūsu zemi

15. novembra raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā — mācītājs un vēsturnieks Guntis Kalme, kurš ne tikai pētījis latviešu karotprasmi, bet arī pats ir zemessargs un iedvesmo karavīrus lepnumam par savu valsti un paļāvībai uz Dievu.

Guntis Kalme ir mācītājs, teoloģijas doktors, vēsturnieks un vairāku grāmatu autors. Viņš ir kapelāns zemessardzē, ar savām runām kaujas mācībās viņš iedvesmojot karavīrus uzvarai, lepnumam par savu valsti un paļāvībai uz Dievu. Guntis Kalme aicina neaizmirst savus varoņus un vienmēr godāt tos, kā arī nepazaudēt pašiem sevi politkorektuma pārņemtajā laikmetā.

Guntis Kalme: «Kapelāns karaspēkā, zemessardzē un mācītājs draudzē ir līdzīgi, bet ir dažas būtiskas atšķirības. Draudzē mācītāju pieņem ar cieņu, jo viņš ir ordinēts mācītājs. Kapelāns karaspēkā cieņu nopelna. Nu un tad, ka tu esi mācītājs! Tev ir jāvar tas pats, ko var regulārs karavīrs, zemessargs.»

«Mums jāpārtrauc domāt, ka patriotisms un  nacionālisms ir lamu vārdi. Tas ir sācies no padomju laikiem — nacionālismu iztēlot par šovinismu. Tas tā nav! Nacionālisms ir tautas pašcieņa. Tāpat kā katram cilvēkam ir individuāla pašcieņa, tāpat arī tautai ir sava pašcieņa. Ja mēs neesam patrioti, kas mēs esam? Ja mēs necienīsim paši sevi, citi necienīs mūs!»

«Pasaulē ir vairāki tūkstoši tautu — un tikai 196 no tām ir sava valsts. Mēs esam to vidū. Ar ko jūs to varētu izskaidrot? Es kā mācītājs varu tikai pateikt — tā ir Dieva žēlastība un mīlestība uz mūsu tautu. Mums tas ir jāprot novērtēt. Pirmā pavēle cilvēkiem bija kopt un sargāt zemi, kas viņiem dota. Pirmajiem cilvēkiem tā bija Ēdene, mums latviešiem tā ir Latvija. Mūsu uzdevums ir to kopt un sargāt. Ja man jautā, kāpēc esmu zemessardzē, es jautāju pretī — kāpēc tu neesi zemessardzē?»