Adreses. Dzīvība, ko pilsētās ienes tirdzniecība

Raidījumā «Adreses» — par dzīvību un arhitektūras formām, ko pilsētās ienes tirdzniecība. Tā bijis jau gadsimtiem — kur tirgus un krogs, tur pilsētas centrs. Vai otrādāk. Mūsdienās tirgus lomu bieži pilda lielveikals, bet krogus — glaunas kafejnīcas, bet sensenais princips nav mainījies — tirgošanās vieta dabiski ap sevi raisa pastiprinātu aktivitāti un kļūst par apkaimes centru.

Viena lieta gan ar laikiem ir mainījusies — arvien lielāka loma ir arhitektūrai, vietas izskatam un ietekmei uz apkārtējo vidi. Šajā Adrešu sērijā apskatīsim divas apkaimes — ap jaunu lielveikalu Salacgrīvā un ap veco labo Rīgas Āgenskalna tirgu. Gan Salacgrīvas veikals, gan vairākas veikalu ēkas ap Āgenskalna tirgu veidotas ar lielu pietāti pret vietu. Bet vai abās vietās ir sanācis? Un — vai mēs par to varam spriest tikai un vienīgi katrs pēc savas individuālās gaumes?

«Adrešu» ceļabiedrs Salacgrīvā būs Aina Leiškalne — uzņēmīga kundze no Bulduriem, kurai pieder viens no iecienītākajiem Jūrmalas gaļas veikaliem. Āgenskalna tirgus apkaimi vērtēsim kopā ar bijušo Latvijas vēstnieku Zviedrijā un Norvēģijā Imantu Grosu. Skandināvijā dzimušais un vēl nesen dzīvojušais estēts tagad mitinās nesen celtā Āgenskalna mājā, kuras cakainā arhitektūra nebūt neatgādina skandināvu minimālismu.

Atrodi raidījumā aplūkotās adreses kartē un pievieno tai arī savus atklājumus: adreses.lsm.lv