Māsa Diāna: Ķermenis ir godīgāks nekā vārds

31. maija raidījuma «Saknes debesīs» videostāsta varone - klostera māsa Diāna Cērmane no Betānijas dominikāņu māsu Sv. Jāzepa klostera Pārdaugavā, kura vada dejas meditācijas nodarbības.

Vārds «klosteris» mūsdienās nav īpaši bieži lietots - un reti kurš no mums zina, kas notiek aiz klostera sienām. Taču arī mūsdienās jauni cilvēki izvēlas kalpot Dievam aiz klosterī. Arī mūsu stāsta galvenā varone Māsa Diāna izdarīja šādu izvēli un deva mūža solījumu - viņa tagad ir klostera māsa Betānijas dominikāņu māsu Sv. Jāzepa klosterī Pārdaugavā. Aiz klostera sienām norit ne tikai lūgšanu dzīve, bet ir arī svētdienas skola, nometnes bērniem un pat sakrālo deju nodarbības.

«Ķermenis ir godīgāks nekā vārds», atzīst māsa Diāna . «Reizēm pēc dejas meditācijas, kad cilvēki formulē, ko ir piedzīvojuši, viņi pēkšņi spēj ļoti īsi pateikt pārsteidzošas lietas. Ļoti negaidītiem vārdiem. Tur kustības godīgums pāraug vārda godīgumā. Bieži mani tas pārsteidz. Iesākumā bija vārds. Deja ir ceļš pie vārda, vārda atbalss. Deja ir metode - mērķis ir Dievs, caur iemiesoto vārdu.»

«Deja ir lūgšana. Dejā es piedzīvoju, ka Dievs lūdzas manī. Tas ir tas fascinējošais. Patiesībā kustības pieredze lūgšanā nāk no 12.gadsimta. Mūsu ordeņa dibinātājam Svētajam Dominikam bija deviņas lūgšanu pozīcijas, kur viņš klusumā lūdzas ar visu ķermeni. Tā ir nozīmīga mūsu ordeņa vēstures sastāvdaļa - tas kaut ko nozīmē, kāds bija pirms manis. Un tas bija mūsu ordeņa dibinātājs, kuram bija svarīgi lūgties ar visu savu būtību.»