Aīda Vašile: Audžubērniem svarīgākais ir mīlestība

22. marta raidījuma «Saknes debesīs» videostāstā - par Drustu pamatskolas direktori Aīdu Vašili, audžubērniem un audžuvecākiem.

Ģimene – kas tā ir? Sena austrumu paruna vēsta, ka ģimene ir laimes atslēga. Arī mēs, ceļojot pa pasauli, meklējam savu laimi. Taču dažreiz iznāk kā tai pupai bērnu skaitāmpantiņā, kas ceļoja, ceļoja, un nonāca pie durvīm, kas bija aizslēgtas un atslēga bija nolauzta. Kas ir ģimene? Vai tā ir sabiedrības mazākā šūniņa vai lielās sabiedrības vērtību pamats? Rakstnieks Viktors Igo ir teicis, ka ģimene ir sabiedrības kristāls. Izrādās arī tepat Latvijā, Drustos dzīvo cilvēki, kas šo kristālu nemitīgi pulē.

Drustu pamatskolas direktore Aīda Vašile: «Pats svarīgākais – tā ir mīlestība. Es vienmēr saku, ka katram cilvēkam ir jādara tas darbs, ko viņš mīl. Es ļoti mīlu bērnus. Man šķiet, ka es bez viņiem tā īsti nevarētu. Vienmēr ir pierasts, ka apkārt ir daudz bērnu - gan skolā, gan ģimenē. Šeit strādāju 40 gadus - man šķiet, ka mierā būtu grūti nodzīvot».

«Viegli tas nav – pieci savējie un divi pieņemtie bērni. Tas nav savs, tas ir svešs, un tev viņš ir jāpieņem. Tu nevari uzreiz viņu mainīt. Tu vari viņam pamazām kaut ko mācīt, un tad tu redzi, kā viņš mainās. Tas jau ir daudz, ja viņš mainās. Audžubērnam ir jāredz, kāda ir ģimene, jo viņi to nav redzējuši. Viņi nezina, kas ir ģimeniskas attiecības, kas ir labs un slikts. Es nezinu, kas pie tā ir vainīgs, kāpēc bērnunami ir pilni ar bērniem. Pēdējā laikā bērnus no audžuģimenēm adoptē pat ārzemnieki. Tos bērnus, kas ir audžuģimenē, nevajag vest prom, lai viņi aug tepat, jo viņi jau ir ģimenē».