Bīskaps Munibs Junans: Tu nevari mīlēt Dievu un ienīst savu tuvāko

8. februāra raidījumā «Saknes debesīs» - ekskluzīva intervija ar Pasaules Luterāņu federācijas prezidentu, bīskapu Munibu Junanu. Savas vizītes laikā Latvijā bīskaps tikās uz sarunu ar raidījuma «Saknes debesīs» vadītāju Gati Līdumu Doma baznīcā Rīgā.

Vai mierīga līdzāspastāvēšana starp dažādām reliģijām šajā pasaulē vispār ir iespējama? Par to uz sarunu raidījumā „Saknes debesīs” aicinājām Pasaules Luterāņu federācijas prezidentu, bīskapu Munibu Junanu. Viņš ir ievērojams starpreliģiju dialoga, taisnīguma un miera aizstāvis Tuvajos Austrumos un visā pasaulē. Ilgu laiku viņš ir kalpojis kā mācītājs Jeruzalemē un Rāmallā. Tagad viņš ir luterāņu baznīcas galva Jordānijā un Svētajā Zemē. Šajā raidījumā mēģinām noskaidrot, kā pēdējos gados veidojas starpreliģiju dialogs Austrumos un visā pasaulē.

Bīskaps Junans: «Šodien ne tikai humānisti, bet arī ekstrēmisti apgalvo, ka viņi mīl Dievu. Bet viņiem pietrūkst vienas lietas. Viņi nemīl savu tuvāko kā sevi pašu. Ja tu mīli Dievu, tev ir jāmīl arī savs tuvākais. Tu nevari teikt, ka mīli Dievu, un ienīst savu tuvāko. Apustulis Jānis saka, ka tad tu esi melis. Mūsu izaicinājums ir ne tikai mācīt cilvēkiem mīlēt Dievu, bet mācīt mīlēt cilvēcisku būtni, kura ir atšķirīga no tevis, ar atšķirīgu doktrīnu, tradīcijām, kultūru, rasi, politisko piederību. Tā ir mūsu kristīgā vēsts pasaulei.»