Ārste: arvien vairāk jauniešu izdara pašnāvības

Jau desmit gadus 10.septembris pasaulē ticis veltīts tam, lai aktualizētu pašnāvību tēmu un – censtos tās novērst. Bet Latvijā šāda diena tiks atzīmēta pirmo reizi.
Tās ietvaros ikviens iedzīvotājs šodien tiek aicināts uzzināt vairāk par pašnāvības riska pazīmēm, kā arī iespējām sniegt un saņemt palīdzību. Kā liecina statistika - pašnāvība ik dienas visā pasaulē izdzēš ap 3 tūkstošiem dzīvību. Savukārt Latvijā pašnāvība pērn bijusi biežākais ārējais nāves cēlonis jeb kopumā tie ir 382 gadījumi. Speciālisti uzsver, ka daudzos gadījumos to ir iespējams novērst. Un viens no veidiem, kā to izdarīt, ir izglītot sabiedrību, lai viņi līdzcilvēku nelaimi spētu pamanīt. Runāšana par nāvi un vēlmi mirt, intereses zudums par lietām, kuras agrāk bijušas nozīmīgas, mīļāko lietu pārdošana, atdošana, dāvināšana, izteiktas garastāvokļa svārstības, pēkšņi zvani, tikšanās, atvadīšanās un atvainošanās – tās ir tikai dažas pazīmes, kas norāda uz iespējamām domām par pašnāvību. Lai parādītu savu atbalstu pašnāvību novēršanai, ikviens šajā dienā tiek aicināts pulksten astoņos vakarā aizdegt logā svecītes.
Diemžēl labprātīga šķiršanās no dzīves ir aktuāla problēma arī Latvijā. Kā pamanīt, ka jūsu tuvinieks vēlas izdarīt pašnāvību un kāpēc aiziešana no dzīves kļūst arvien populārāka jauniešu vidū, stāsta Uldis Birziņš.