Daudz laimes, jubilār! Baletdejotāja un horeogrāfe Elza Leimane

0.0

Šīs nedēļas raidījuma "Daudz laimes, jubilār!" viešņa Elza Leimane ir pasaules mēroga personība – primabalerīna un horeogrāfe, kas izcilu talantu un briedumu uzrādījusi jau bērnībā, atnesot Latvijai uzvaras daudzos konkursos. Valdzinājusi skatītājus visā pasaulē: Lielbritānijā, Izraēlā, Portugālē, Zviedrijā, Francijā, Norvēģijā, Somijā, Dānijā, Holandē, Vācijā, Luksemburgā, Šveicē, ASV, Itālijā, Dienvidāfrikā. Viņa saka: "Tavai tehniskajai varēšanai nav lielas vērtības, ja sniegumu nepiepilda jūtas un personība!" Un tā patiešām ir: Elzai piemīt spēcīgs magnētisms, harisma.

Cēlusies no mūsu kultūras zelta fonda, slavenās Leimaņu dzimtas: viņas vecmāmiņa ir šarmantā aktrise Baiba Indriksone, vectēvs – leģendāro kinofilmu "Vella kalpi" un "Melnā vēža spīlēs" režisors Aleksandrs Leimanis, savukārt tēvs, bijušais baleta premjers, jau ilgus gadus vada mūsu baleta trupu, veido jaunas horeogrāfijas un rūpējas, lai mūsu baleta klasiskās vērtības tiktu saglabātas arī nākotnē.

Pēc visa šī, šķiet, Elza ir no veiksminiecēm: dzīvē izvilkusi lielo lozi, taču patiesība ir gluži citāda: skaistā balerīna augusi cauri nepārliecinātībai, šaubām un lielām sevis pārvarēšanām, lai izietu uz pasaules lielajām skatuvēm. Arī tagad viņa valdzina ar savu kluso sirsnību, atsaucību, atbildību un vienkāršību. Ap viņu allaž virmo apgarotas noslēpumainības aura: patiešām – kā iespējams apvienot šķietami pretējo – virtuozu spēku un sievišķīgu trauslumu?! Tas ir gan mākslas, gan arī Elzas personības noslēpums.