Sastrēgumstunda

Latgalē aizturēti divi jaunieši par seksuālu vardarbību pret zēnu

Latgalē 13.maijā aizturēti divi jaunieši par seksuālu vardarbību pret 16 gadu vecu zēnu, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” pavēstīja Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

„13.maijā Latgalē ir aizturēti divi gados jauni vīrieši – 90.gados dzimuši, kas vērsa seksuālu vardarbību pret 16 gadus vecu zēnu. Motīvs bija tendēts uz to, ka viņi vēlējās pazemot tādā veidā – lika gados jaunai meitenei stāties dzimumaktā ar šo zēnu, to nofilmēja. Tie nav klasiskie pedofili,” pavēstīja Grišins.

Viņš arī uzsvēra, ka pēdējā laikā publiski izskanējušie pedofilijas gadījumi ir tikai aisberga redzamā daļa, un šogad visizplatītākie noziegumi saistīti tieši ar interneta vidi un pornogrāfiska materiāla izgatavošanu un izplatīšanu.

„Pārsvarā viņi [pedofili] apmierina savas dzimumtieksmes nepieciešamības un interneta vidē mēģina radīt labvēlīgu priekšstatu bērniem, lai izmantotu savos nolūkos,” skaidroja Grišins.

Pie kriminālatbildības tiek saukti vidēji virs 100 cilvēku par šādu noziegumu izdarīšanu, turklāt atsevišķi cilvēki lielākā vai mazākā mērā ir savstarpēji pazīstami un apmainās ar informāciju.

Uz jautājumu, cik liela ir aisberga neredzamā daļa, Grišins norādīja, ka var izdalīt divas pedofilu kategorijas – rūdītus recidīvistus un noziegumi, kas ir pastrādāti ģimenē, un tieši pēdējie ir lielākā daļa.

Grišins arī pavēstīja, ka nesen Jūrmalā aizturētā sešu pedofilu grupējumā divas personas bijušas tās, kas rekrutēja bērnus un paveda viņus netiklībā, bet pārējiem četriem nebija nepieciešama saskarsme ar bērniem - viņus apmierināja iegūtie foto un video materiāli.

Savukārt drošības konsultants, bijušais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis atkārtoti pauda viedokli, ka Latvijā pastāv pedofilu mafija. „Šī problēma pastāv un ar to jācīnās. Varam runāt par šo grupējumu lielumu, par savstarpējām saitēm, slēptām saitēm, slēgtu vidi, kurā šīs personas darbojas un viena otru piesedz,” stāstīja Vilnītis. „Man ir pietiekams pamats apgalvot, ka viņi [pedofili] ir ietekmīgi.”

Pamatojot savu viedokli, Vilnītis atgādināja skaļo pedofilijas skandālu politiskajā vidē, pēc kura darbs policijā vairs tik aktīvi nav noticis, nodaļa tikusi pārveidota un izveidotā sistēma iznīcināta. „Tika izdarīts spiediens, tai skaitā politisks no personām, kas bija iesaistītas,” sacīja Vilnītis, konkrētus vārdus gan atsakoties nosaukt.

**

Pēc iestāšanās ES Latvijā uz brīdi pieaudzis ārzemju pedofilu skaits

Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins stāstīja, ka pēc iestāšanās Eiropas Savienībā pirmās lietas bijušas saistītas ar ārzemju tūristiem, kas uz Latviju brauca saņemt seksuālus pakalpojumus no bērniem, tie bija Spānijas, Holandes, Beļģijas, Lielbritānijas un ASV valstspiederīgie.

Pastiprinot policijas darbu, interese par viesbraucieniem samazinājusies.

„Cilvēks no Spānijas mēģināja Latvijā organizēt tīklu un ārzemniekiem piedāvāt braucienu uz Latviju un saņemt šādu pakalpojumu,” pavēstīja Grišins. Spānis ticis aizturēts un izraidīts, aizliedzot viņam apmeklēt Latviju. Viņš vēl vienu reizi esot atbraucis uz Latviju, bet atkal izraidīts.

Centra „Dardedze” psiholoģe Līga Rēdliha pastāstīja, ka teju ik dienu centrā griežas bērni, kas cieš no seksuālās vardarbības, pārsvarā tā ir ģimenē. Seksuālās vardarbības gadījumi šo gadu laikā nepaliek mazāk.

Jau vēstīts, ka pirms neilga laika Valsts policija aizturēja sešu pedofilu grupu Jūrmalā. Savukārt tikai pirms trim mēnešiem visus satrauca Imants pedofils, kurš tagad, iespējams, nogājis pagrīdē. Pirms pusgada tika aizturēts septiņu bērnu izvarotājs, kurš internetā centies pavedināt ap 200 mazgadīgu meiteņu un savulaik strādājis Rīgas satiksmē.

**

Eksperti skeptiski par bargāku sodu efektivitāti dzimumnoziegumu mazināšanā

Bargāki sodi diez vai atturēs dzimumnoziedzniekus, bet ķīmiskā vai ķirurģiskā kastrācija bez terapijas nav problēmas risinājums, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” atzina vairāki eksperti.

Savukārt Valsts Probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs norādīja, ka kastrācija nav risinājums, lai iznīcinātu problēmu saknē un nepieļautu šādu noziegumu atkārtošanos. Taču ķīmiskā kastrācija var būt viena no metodēm, ja tā tiek pārdomāti kombinēta ar psihoterapiju, strādājot ar cilvēka domāšanu.

Papsujevičs arī pastāstīja, ka Dānijā no 120 tikai diviem trim dzimumnoziedzniekiem tiek veikta ķīmiskā kastrācija, un tā tiek piemērota tikai pēc ārstu konsīlija.

Arī Rusiņš piekrita, ka tikai ar ķīmisko kastrāciju nepietiek. Viņaprāt, ir jāpalielina arī sodi.

Tomēr centra „Dardedze’ psiholoģe Līga Rēdliha bija kritiska – tā ir utopija, ka bargāks sods kavēs šādus noziegumus. „Tā ir tieksme, tā ir aplama, greiza loģika, kas palēnām attīstīsies,” viņa norādīja. Pēc psiholoģes domām, bargāki sodi neatturēs ne rūdītos pedofilus, ne arī tos, kas šos noziegumus pastrādā ģimenē.

Viņas viedoklim Rusiņš nepiekrita, uzskatot – jo lielāki sodi, jo lielākas bailes.

Arī Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins nedomā, ka bargāki sodi atturēs izdarīt šos noziegumus, vienīgais labums būtu šā cilvēka ilgāka izolācija no sabiedrības.

Savukārt Papsujevičs norādīja, ka informācija par bargu sodu ir labs savaldīšanas līdzeklis cilvēkiem, kam ir kritiska domāšana, nevis cilvēkam, kas ir pārņemts ar savu dzimumdziņu. Tai pašā laikā viņš atbalsta bargākus sodus, bet šiem noziedzniekiem ir nepieciešama terapija.

Drošības eksperts, bijušais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis bija strikts savā viedoklī – šādi cilvēki ir piespiedu jāizolē, bet, ja vēlas iziet brīvībā, ir jāveic ķirurģiska operācija.