Daudz laimes, jubilār! Diriģente Aira Birziņa

Kad vasara klauvē pie durvīm – un šogad, nav šaubu, tā paies Dziesmu svētku 150. lieljubilejas zīmē –, ir tikai likumsakarīgi, ka “Daudz laimes, jubilār!” jūnija viesu “ballīti” aizsāk  Aira Birziņa – diriģente, kura daudzus gadus pati bijusi iesaistīta šo grandiozo svētku organizēšanā un vadīšanā.

Aira dzimusi 1968. gada 19. jūnijā Lubānā “trejmeitiņu” ģimenē, kurā abi vecāki, lai arī bez muzikālās izglītības, gan dziedājuši, gan spēlējuši vairākus mūzikas instrumentus un piedalījušies pašdarbnieku kolektīvos. Meitenes muzikalitāti vecāki pamanījuši un atbalstījuši – Aira pabeigusi Madonas bērnu mūzikas skolu, kurā apguvusi klavierspēli. Skolotāju mudināta, mācības turpinājusi Rīgā – J. Mediņa Mūzikas vidusskolā Kordiriģēšanas nodaļā, bet vēlāk Mūzikas akadēmijā, kurā ar bakalaura grādu absolvējusi Ivara Bērziņa klasi, bet ar maģistra grādu – Imanta Kokara klasi. Zināšanas papildinājusi arī ārzemēs un ceļu uz diriģenta profesiju, vadot dažādus amatieru korus, aizsākusi jau studiju gados.

Aira Birziņa pati piedalījusies Dziesmu svētkos kopš leģendārajiem 1985. gada Dziesmu svētkiem, kad starp koristiem stāvējuši armijnieki, bet kopkoris nepakļāvīgi izsauca Haraldu Medni, kurš nebija aicināts diriģēt šajos svētkos. Airai  Dziesmu svētki vienmēr bijuši kā latvietības un kopības esence, viena nedēļa ideālās Latvijas. Jau četrkārt Airas Birziņas Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģentes rokas cēlušas debesīs kopkora dziedātāju balsis. Diriģente vairāk nekā 25 gadus turpina vadīt Ogres novada Kultūras centra sieviešu kori “Rasa”, kuru pati dibinājusi vēl konservatorijas laikā. No 2000. gada pārņēmusi māsas Guntas izveidotā RDKS meiteņu kora “Tiara”, kā arī slavenā sieviešu kora “Dzintars” māksliniecisko vadību. Ar šiem koriem neskaitāmas reizes bijuši ārzemju braucieni un plūkti lauri prestižos koru konkursos un olimpiādēs.

Aira Birziņa ir LMA asociētā profesore kora diriģēšanā, kā lektore vada kursus un meistarklases, kā eksperte piedalās dažādās Latvijas koru un jaundarbu konkursu žūrijās, kā arī starptautisku koru konkursu žūrijās. Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, meitas Austras mamma un mazmeitiņas Rūtas vecmāmiņa. Restartu dod pastaigas dabā un, lai gan reti izdodas pabūt dzimtajā Lubānā, tur Airai vislabāk patīk rosīties dārzā.

Sarunu par mūzikas kaislībai atdoto dzīves laiku, kā allaž, vadīs erudītais Andrejs Volmārs.