Daudz laimes, jubilār! Mūziķis un mediju personība Zigfrīds Muktupāvels

Klusajā piektdienā, brīdi pirms Lieldienām un savas dzimšanas dienas raidījumā “Daudz laimes, jubilār!” – tautā iemīļotais dziedātājs un vijolnieks Zigfrīds Muktupāvels, kurš cauri gadu desmitiem apskaužami stabili noturējies Latvijas mūzikas biznesā.

Saruna notiek mūzikas namā “Daile”, kur Zigfrīdam bijis ne viens vien koncerts gan kopā ar ilggadējo sadarbības partneri Jāni Lūsēnu, kurš mūziku radījis speciāli Zigfrīdam, gan arī ar Maestro Raimondu Paulu. Abi izcilie komponisti atsaukušies raidījuma “Daudz laimes, jubilār!” aicinājumam un ieradušies Muktiņu – kā Muktupāvelu mīļi sauc draugi un kolēģi – sveikt.

Zigrīds nāk no Krimuldas puses, nevis no Liepājas, kā dažkārt mēdz domāt, jo mūziķis mācījies leģendārajā Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolā vijoles klasē un publiskās sarunās allaž mēdz uzsvērt, ka ir profesionāli izglītots vijolnieks, savas dziedātāja prasmes smalkjūtīgi atstājot otrajā plānā.

Tajā pat laikā daudzu skatītāju sirdīs un arī konkursos viņš laurus plūcis tieši kā vokālists, piemēram, starptautiskajā konkursā “Jūrmala 88” ticis ne tikai laureāta godā, bet ieguvis arī skatītāju, ārzemju žurnālistu un PSRS Miera komitejas (tāda patiešām kādreiz pastāvēja!) balvu.

Viena no pirmajām grupām bija “IR”, kurā Muktupāvels darbojās kopā ar mūziķi Ivaru Rutmani. Tad sekoja Durbes kultūras nama grupa – kopā ar Tomasu Kleinu un Ainaru Karpu, “bet bet” un “Saldās sejas” kopā ar Guntaru Raču un citiem mūziķiem, kas, starp citu, uzspēlē vēl šodien. Un arī “Neptūns”, kur darbojās arī Muktupāvelam tik ļoti nozīmīgais komponists Jānis Lūsēns, ar kuru kopā vēlāk muzicēts gan “Zodiakā”, gan Lūsēna mūziklos, no kuriem leģendārākais ir “Kaupēn, mans mīļais!” (Māras Zālītes librets).

Zigfrīds Muktupāvels ilgus gadus darbojas arī mediju laukā – bijis kultūrvēsturiskā Latvijas Televīzijas raidījumu cikla “Nacionālie dārgumi” vadītājs un joprojām turpina darbu Latvijas Radio projektā “Kultūras rondo”.

Par ieguldījumu Latvijas mūzikā un kultūrā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.