Austrālijā mēģina atgūt silīciju no izmantotiem saules paneļiem

Speciālisti visā pasaulē meklē veidus, kā efektīvi pārstrādāt izmantotos saules paneļus, kuru kalpošanas ilgums ir līdz 30 gadiem. Austrālijā laboratorijas apstākļos ir izdevies atrast veidu, kā atgūt silīciju, ko var izmantot jauniem paneļiem.

      Saules enerģija ir atjaunojamais resurss, kas saistīts ar ilgtspējību, un efektīva saules paneļu „atgriešana dzīvē”, iespējams, ir svarīgāka par jebkuru cita produkta pārstrādi. Mēs būtu sajūsmā, ja varētu to sasniegt patlaban. Protams, tie ir neticami skaitļi - 45 tūkstoši Austrālijas dolāru par kilogramu nano silīcija.

     Paneļu pārstrāde ir sarežģīta - tie jāsadala, bet pēc tam jāmēģina iegūt atkārtoti izmantojami materiāli, un tāpēc patlaban tos izdevīgāk novietot atkritumu poligonos. Dīkina universitātes zinātnieki apgalvo, ka atraduši veidu, kā padarīt šo procesu efektīvu, neizmantojot bīstamas ķīmiskas vielas, tomēr jāpārbauda, vai šī jaunā tehnoloģija darbojas rūpnieciskā mērogā. Problēma ir patiešām aktuāla, jo Austrālijā paneļi uzstādīti uz vairākiem miljoniem ēku, un līdz 2030. gadam poligonos varētu nonākt vairāk nekā ceturtdaļmiljons tonnu. Savukārt  visā pasaulē 2050.-ajā gadā šādu atkritumu apjoms varētu sasniegt 78 miljonus tonnu. Eiropas Savienībā jau ir noteiktas izmantoto paneļu savākšanas un pārstrādes normas, taču tās pagaidām nav iespējams izpildīt. Latvijā saules paneļu bums sākās nesen, un šī problēma varētu aktualizēties nākotnē.