Sastrēgumstunda

Sociologs Tisenkopfs: tautiešu masveida atgriešanās mainītu situāciju valstī uz slikto pusi
Ja izdotos sasniegt mērķi par 100 tūkstošu tautiešu atgriešanos atpakaļ dzimtenē, situācija mainītos uz slikto pusi, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” pauda sociologs Tālis Tisenkopfs.
„Tas izmainīs uz slikto pusi, jo tā ir ekonomiskā migrācija [..], tā ir sevī iesūcoša un attālinoša no tēvzemes un valsts. Politiskā migrācija tāda nebūtu [..] Ja tas ir vienkāršs ekonomiskais migrants, viņš tālu attālinās no patriotisma idejas, no nacionālās idejas kā tādas,” savu domu pamatoja sociologs, atbildot uz jautājumu par 100 tūkstošu tautiešu iespējamo atgriešanos.
Viņš domā, ka lielākā daļa trimdotāju tomēr neatgriezīsies, jo viņi ir palicēji. „Mēs būtu laimīgāki, ja šī migrācija būtu ar citādu seju,” piebilda sociologs.
Savukārt jurists Aivars Borovkovs aicināja klātesošos sevi nemānīt, norādot, ka Latvijā viņus negaida atpakaļ.
Tam gan nepiekrita Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Zanda Lukaševica-Kalniņa: „Cilvēki atgriezīsies ar jaunām zināšanām un pieredzi, būs dinamiskāki un sabiedrība būs ieguvēja.”
Deputāte par reālu uzskata mērķi līdz 2030.gadam atvest atpakaļ uz dzimteni 100 tūkstošus tautiešu. Viņa vērsa uzmanību Īrijas piemēram, kur būtiska iedzīvotāju atgriešanās bija vērojama pēc 20-30 gadiem.
„Tas nenotiek piecos, desmit gados,” viņa piebilda.
Politoloģe Žaneta Ozoliņa gan kritiski izteicās, ka „mēs runājam par abstraktiem 100 tūkstošiem cilvēku”, jo tās ir atsevišķas dzīves un pieredzes. „Automātiski visus šos 100 tūkstošus ielikt visu cilvēkos, kas ir aizmukuši, jo nav Latvijā kaut kas nav sakārtots, arī nav precīzi un pareizi,” turpināja Ozoliņa.
Arī diplomāts Indulis Bērziņš uzsvēra, ka valsts nevar aizcirst durvis. Tāpat ir jāatbalsta ārvalstīs esošās latviešu skoliņas, kā arī jāsakārto valsts, lai tā būtu pievilcīga dzīvošanai un strādāšanai.
Šī kampaņa ir vajadzīga, lai aizbraukušie sadzirdētu, ka viņi ir vajadzīgi Latvijā, bet reāla atgriešanās, pēc Bērziņa domām, iespējama ilgā laika posmā un tikai tad, kad Latvijā dzīves un darba apstākļi būs tuvu vidējam Eiropas līmenim.
Runājot par tautiešu aizbraukšanu, atveroties ES darba tirgus iespējām, Bērziņš atzina, ka pirms desmit gadiem neviens to neparedzēja.
„Toreiz vajadzēja cīnīties ar uztraukumu, ka pie mums brauks strādāt bēgļi, nevis, ka mūsējie brauks prom. Bailes bija pilnīgi otrādi, tobrīd neviens nerunāja, ka Latvijas iedzīvotāji masveidā brauks prom. Neviens to neparedzēja,” sacīja Bērziņš.
Viņš stāstīja, ka aizbraukušo vidū ir visdažādākie cilvēki – gan tādi, kas muka no kredītiem vai bezdarba, gan tādi, kas vēlējās paplašināt redzesloku, gan arī tādi, kas vēlējās aizmirst par Latviju.
Savukārt jurists Aivars Borovkovs norādīja, ka daudzi tautieši ir bēguši tieši no banku spiediena, no „banku laupīšanas politikas”, atņemot īpašumu un turpinot vajāt viņus.
Diskutējot par gūtajām mācībām aizvadīto desmit gadu laikā gan Ozoliņa, gan Lukaševica-Kalniņa uzsvēra nepieciešamību pēc reģionālās attīstības un izglītības veicināšanas.
„Ārpus Rīgas ir viens liels tukšums, un tukšums kļūst arvien lielāks. Ir jādomā par tālredzīgāku reģionālo politiku. Rīga jau tā ir kā ūdensgalva. Tie, kas ir aizbraukuši, ir pametuši laukus, un, ja grib atgriezties, ir jādomā, kā piepildīt laukus,” sacīja profesore.
**
Diplomāts Bērziņš: pirms desmit gadiem Latvija nevarēja palikt kā tilts starp Eiropu un Austrumiem
Pirms desmit gadiem Latvija nevarēja palikt kā tilts starp Eiropu un Austrumiem, jo tad Krievija varētu palielināt ietekmi šajā reģionā, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” sacīja diplomāts Indulis Bērziņš, diskutējot par Latvijas dalības desmitgadi Eiropas Savienībā (ES).
Bērziņš, kurš vadīja lielāko daļu Latvijas iestāšanās sarunu ES, uzsvēra, ka aizritējušie desmit gadi, bruņotais konflikts Gruzijā, kā arī pašreizējie notikumi Ukrainā apliecina, ka Latvija nevarēja palikt ārpus ES.
„Mēs nevarējām palikt kā tilts, jo tad mūsu Austrumu kaimiņš gribētu tad un varētu tad palielināt ietekmi šeit,” norādīja diplomāts.
Jau vēstīts, ka pirms desmit gadiem 1.maijā Latvija kļuva par Eiropas Savienības dalībvalsti.