ES iedarbina īpašu palīdzības mehānismu Turcijai

Palīdzību Turcijai un Sīrijai pēc postošas zemestrīces piedāvājušas daudzas pasaules valstis. Eiropas savienība arī iedarbinājusi īpašo civilās aizsardzības palīdzības mehānismu.

        Turcijas gadījumā ir aktivizēts Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānisms, un bloks reaģēja nekavējoties. Mēs esam mobilizējuši vairāk nekā 10-it vairāku dalībvalstu pilsētu meklēšanas un glābšanas komandas. Bulgārija, Horvātija, Čehija, Francija, Grieķija, Nīderlande, Polija un Rumānija atbalstīs pirmās palīdzības sniedzējus uz vietas. Bez tam savu palīdzību piedāvājušas arī Ungārija, Itālija, Spānija, Malta un Slovākija.

      Eiropas Savienība arī aktivizējusi “Copernicus” satelītu sistēmu, lai sniegtu ārkārtas kartēšanas pakalpojumus Turcijas iestādēm. Vienlaikus bloks ir gatavs atbalstīt cietušos Sīrijā, izmantojot tās pašreizējās humānās palīdzības programmas. Par palīdzību sarunā ar Turcijas kolēģi Redžepu Tajipu Erdoganu paziņojis arī ASV prezidents Džo Baidens, bet Losandželosas apgabala ugunsdzēsības departaments jau nosūtījis 78-us speciālistus un nepieciešamo aprīkojumu uz katastrofas rajonu. Atbalstu zemestrīcē cietušajām valstīm gatava sniegt arī kara postītā Ukraina, Austrālijā, Jaunzēlande, Irāka un daudzas citas valstis, kā arī NATO un ANO.