Francijā turpinās protesti pret pensiju reformu

Francijā turpinās protesti pret pensiju reformu, kas, pirmkārt, paredz līdz 64 gadiem paaugstināt pensionēšanās vecumu. Pēc vispieticīgākajām varas iestāžu aplēsēm Parīzes un citu pilsētu ielās izgāja vairāk nekā miljons cilvēku.

     Pirmie skaitļi, ko mēs saņēmām, liecina, ka šodien ir vairāk cilvēku nekā 19. janvārī. Tas pierāda, ka mobilizācija un apņēmība joprojām pastāv, un šeit ir cilvēki, kuru nebija iepriekš.

     Līdzīgi kā pirmajā protestu dienā 19. janvārī, arī vakar notika demonstrācijas un streiki. Arodbiedrības informē, ka galvenajā manifestācijā Parīzē piedalījās apmēram pusmiljons cilvēku, kas gājienā devā no Itālijas laukuma. Ierastā režīmā darbojās tikai divas pilnībā automatizētas metro līnijas, bet visā valstī bija nopietni traucēta dzelzceļa satiksme. Darbu pārtrauca apmēram 200 skolas un citas iestādes un uzņēmumi. Tikmēr sociologu veiktā aptauja liecina, ka 61 procents Francijas iedzīvotāju atbalsta protestu kustību, un pieaugums pusmēneša laikā ir trīs procentpunkti.   Strādājošo cīņa par savām tiesībām turpinās arī citās valstīs, un Francijas protesta akciju vēriena dēļ vakar nedaudz ēnā palika demonstrācija Beļģijā. Apmēram 10 tūkstoši strādājošo atraktīvā veidā aicināja palielināt darbinieku skaitu un atalgojumu sociālās aprūpes namos, un padarīt pievilcīgākas šīs darba vietas jauniešiem.