Kas jāmaina Latvijas sportā? - Biatlona skandāla dēļ apdraudētas sportistu karjeras

Jau iepriekš vēstījām par postošu konfliktu pašmāju biatlonā. Latvijas Biatlona federācija pirms sezonas atteicās starptautiskām sacensībām akreditēt treneri Māri Čakaru, kura vadībā Nacionālo bruņoto spēku paspārnē trenējās Renārs Birkentāls, Rūdis Balodis un Annija Keita Sabule. Sportisti bija spiesti palikt mājās, jo armija uz sacensībām viņus nenorīkoja, ja līdzi nebrauc treneris. Konflikta rezultātā armija savu biatlona projektu likvidēja, pārtraucot darba attiecības gan ar treneri Čakaru, gan viņa audzēkņiem. Armijas sporta kluba vadītājs Vents Graudiņš Latvijas Televīzijai atklāja, ka Biatlona federācija tā arī nav spējusi paskaidrot, kāpēc trenerim Čakaram nevar piešķirt akreditāciju. Tādā pašā neizpratnē palika arī sportisti.

Intervija - Renārs Birkentāls, Biatlonists

Mēs kā sportisti arī esam jau no augusta mēneša paši gājuši pie federācijas un prasījuši skaidrojumus, kāpēc tas vispār notiek. Kāpēc mūsu treneris nevar strādāt? Nekādi skaidrojumi netika doti.” 

Armijas paspārnē sportisti saņēma algas, viņiem tika apmaksātas treniņu nometnes, nodrošināts treneris un nepieciešamais inventārs. No šā gada janvāra tas viss ir pazaudēts. Latvijas Biatlona federācijas prezidents Kaspars Sakniņš portālam “Delfi” skaidroja, ka iemesls Čakara neakreditēšanai esot kāda izmeklēšana Starptautiskās biatlona federācijas paspārnē.

Video: “Aizmugure”, Delfi.lv (19.01.2023)

Intervija - Kaspars Sakniņš, LBF prezidents

Saņemta informācija, ka pret treneri ir ierosināta lieta, un arī tas bija viens no iemesliem, kāpēc mēs sadarbību ar Māri neturpinām.” 

Latvijas Televīzija sazinājās ar “Biathlon Integrity Unit”, kas, pēc Sakniņa teiktā, ierosinājusi lietu un informējusi par to Latvijas Biatlona federāciju. Organizācijas vadītājs Gregs Makena rakstiskā atbildē pauda pretējo.

Intervija - Gregs Makena, “Biathlon Integrity Unit” vadītājs

Varu apstiprināt, ka par Čakara kungu nenorit izmeklēšana.” 

Intervija - Kaspars Sakniņš, LBF prezidents

““Integrity” pirmo reizi ar mums sazinājās 2022. gada martā, un pēc vairākām sarakstēm aicināja izvērtēt tālāko sadarbību ar treneri Māri Čakaru, jo ir sūdzības par trenera darba metodēm. Valde nolēma jaunu darba līgumu neslēgt. “Integrity” paziņojām, ka darba attiecības ar šo treneri neturpinām līdz ar to pārbaudi par Māri Čakaru nav vajadzības turpināt. Līdz ar to lieta un izmeklēšana netika uzsākta.”

Biatlona federācijas prezidenta Kaspara Sakniņa atbildes Latvijas Televīzija saņēma piektdienas vakarā, līdz ar to nepaguva iegūt Grega Makena komentāru par jaunajiem skaidrojumiem.

Perspektīvais jaunais biatlonists Renārs Birkentāls karjeru turpina bez trenera un bez iztikas līdzekļiem. Biatlona federācija solot rast iespēju maksāt pabalstu piecu līdz sešu simtu eiro robežās, kā arī palīdzēt atrast algotu štata vietu iekšlietu sistēmā.

Intervija - Renārs Birkentāls, Biatlonists

Sola [darbu] policijā. Bet tas arī tāds diezgan man pašam neskaidrs. Vēl joprojām. Jo, kad pēdējoreiz runāju ar LBF prezidentu, tad viņa atbilde bija tāda, ka tie cilvēki, kas to meklē un kārto… Viņš atbildēja man tā: kāds saka, ka tur nav vieta. Kāds saka, ka meklēšot. Un kāds saka, ka vajadzētu. Tāda bija viņa atbilde.

Citāts - Irēna Misus, IeM veselības un sporta centra direktore

Pēc manā rīcībā esošās informācijas, Latvijas Biatlona federācija nav vērsusies Iekšlietu ministrijā ar lūgumu sniegt atbalstu Jūsu minētajiem sportistiem. Bez tam šobrīd nav vakantu profesionālo sportistu amata vietu un nav iespēju nodrošināt atbalstu vai pieņemt darbā šos biatlonistus.”

Biatlona federācijas prezidents šo situāciju komentēt nevēlējās. Renārs Birkentāls apsver domu beigt karjeru, ja netiks rasts veids, kā kompensēt zaudēto armijas atbalstu. Ņemot vērā to, ka arī Iekšlietu ministrija atbalstu sniegt neplāno, lielāka nozīme būs Latvijas Olimpiskās vienības atbalstam. Šosezon Birkentālam piešķirti 9120 eiro treniņu-sacensību darbam, bet ikmēneša pabalstu jeb atalgojumu no Latvijas Olimpiskās vienības viņš nesaņem. Turklāt pirms sezonas izcēlušās domstarpības ar Biatlona federāciju par Olimpiskās vienības līgumiem. Birkentāls, Sabule un Balodis kā treneri līgumos vēlējās norādīt Māri Čakaru, bet Biatlona federācija pret to kategoriski iebilda, aicinot norādīt jebkuru citu treneri. Kā vidutājs iesaistīts tika Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers.

Intervija - Renārs Birkentāls, Biatlonists

Mēs arī bijām tikties ar LOK prezidentu Žoržu Tikmeru. Viņš arī akceptēja, ka līgumā mūsu trenerim vajadzētu būt kā trenerim. Viņš arī apgalvoja to, ka mūsu trenerim vajadzētu arī braukt līdzi uz sacensībām un saņemt trenera akreditāciju, ko tajā brīdī LBF arī akceptēja. Bet, izejot no telpas, protams, viss mainījās.”

Kādreiz Latvijas Olimpiskās vienības finansējumu sportisti izpelnījās ar saviem rezultātiem, tāpēc federācijām nebija teikšanas ne pār viņu finansējuma apmēru, ne izvēlēto treneri. Pirms diviem gadiem sistēma mainījās: federācijām tika izdalītas kvotas un noteicējas loma finansējuma sadalē. Ja pie vecās sistēmas garantētu ikmēneša pabalstu jeb atalgojumu būtu saņēmis gan Birkentāls, gan viņa treneris Čakars, tad tagad Biatlona federācijai ir tiesības finansējumu sadalīt pēc saviem ieskatiem un bez ikmēneša pabalsta atstāt gan Birkentālu, gan Čakaru.

Intervija - Raitis Keselis, LOK Juridiskā dienesta vadītājs

Tam ir jābūt federācijas lēmumam. Gadījumā, ja LOK sāks lemt par finansējuma izlietojumu tiešā veidā šīs sistēmas ietvaros, mēs pilnībā nekur nenonāksim! Mēs sagrausim sistēmu jau pašā tās sākumā. Federāciju kompetences stiprināšana bija viena no šīs sistēmas ieviešanas pamatnostādnēm. Gadījumā, ja tas tiek atņemts, nav jēgas sistēmu attīstīt tālāk.” 

Latvijas Olimpiskā komiteja ir pārliecināta, ka jaunā sistēma darbojas labi – situācija biatlonā uzskatāma par izņēmumu. Lai izvairītos no tā, ka biatlonisti spiesti pāragri beigt karjeru, Olimpiskā komiteja atkal un atkal aicinās visas puses pie sarunu galda. Kā norāda Keselis, mērķis ir panākt ja ne visus apmierinošu kopsaucēju, tad vismaz saprotamu Biatlona federācijas darbību skaidrojumu. Pašlaik arī Olimpiskajai komitejai tās nav saprotamas, turklāt LOK padziļināti pārbaudīs arī Biatlona federācijas finanses.