Dārzā Marakešā apvienota daba un māksla

Dārzā pie Marokas pilsētas Marakešas apvienota unikāla augu un mākslas darbu kolekcija. Tā izveidotājs ir 75 gadus vecais austriešu mākslinieks Andrē Hellers.

      Es veidoju daudzus dārzus pasaulē jau 30 40 gadus, jo, manuprāt, tas ir vienīgais, kas kļūst aizvien skaistāks. Arī katrā konkrētā laika sprīdī tajā ir viss, kas mums vajadzīgs. Tajā ir skaistums un garīgums. Tā ir ēna, tas ir vēsums, tā ir iedvesma.

     Mākslinieks projektu „no nulles” uzsāka 2008.- gadā, un patlaban tajā 8-ņu hektāru platībā ir vairāk nekā 50 dzimtu koki, tai skaitā bambusi, olīvas un palmas, kā arī vairāk nekā 150 citu augu veidi. Ne mazāk interesanta ir mākslas kolekcija, un „Animā” starp vairāk nekā 50 darbiem ir trīs Pablo Pikaso skulptūras, kā arī viens no Ogista Rodēna slavenajiem ”Domātājiem”. Nav aizmirsts arī par vietējiem – Āfrikas, valstu talantiem, bet par saimniecības uzturēšanu rūpējas 20 darbinieki. Marakešu patiešām var dēvēt par dārzu pilsētu, jo tūristus un apmeklētājus jau 75-us gadus uzņem arī „Animas” vecākais un slavenākais brālis – Mažo-rela dārzs. To pagājuša gadsimta 80.-ajos gados atjaunoja modes dizaineris Īvs Senlorāns un tajā izveidots viņa, kā arī Islāma mākslas un Berberu muzejs.