Vācija noraida Polijas reparāciju prasību

Vācija negrasās maksāt kompensāciju Polijai par 2. pasaules kara laikā nodarītajiem zaudējumiem. Par to paziņojusi ārlietu ministre Annalēna Bērboka vizītes laikā Varšavā.

     Amatpersona pēc sarunām ar Polijas kolēģi Zbigņevu Rau paziņoja, ka reparāciju jautājums ir slēgts. Tomēr Berlīne joprojām bez jebkādām atrunām apzinās savu vēsturisko atbildību. “Ikviena pienākums ir atcerēties ciešanas, ko Vācija nodarīja Polijai, un nacistu noziegumi radīja tādas sāpes, kādas netika pieredzētas nevienā citā vietā,” - tā uzsvēra Bērboka. Savukārt Rau norādīja, ka abām valstīm ir kopīga atbildība pret aizgājušajām, pašreizējām un nākamajām paaudzēm, un pauda pārliecību, ka Vācijas nostāja šajā jautājumā evolucionēs dialoga ceļā.

     Atgādināšu, ka nesen publiskotajā ekspertu ziņojumā norādīts, ka nacistiskā Vācija 2.-rā pasaules kara laikā nodarīja kaimiņvalstij 1,3 triljonu eiro lielus zaudējumus. Savukārt oficiālā Berlīne atgādina, ka Polija jau 1953. gadā pieņēma tiesiski saistošu lēmumu atteikties no turpmāku reparāciju prasībām. Līdzīga norma iekļauta arī 1990. gada dokumentā par Vācijas jautājuma noregulēšanu.