Indijā atjauno gepardu populāciju

Starptautiska projekta ietvaros Indijā atjauno gepardu populāciju. Pirmos 8 kaķu dzimtas lielos plēsējus Āzijā nogādāja no Namībijas.

   Šī projekta ideja ir nodrošināt gepardus .... izveidot Indijā gepardu populāciju – tos ieviest no jauna. Mēs ceram, ka piecu gadu periodā un pēc tam šie gepardi tiks izlaisti plašās atklātās teritorijās. Ja projekts būs veiksmīgs, mēs ceram, ka tie no jauna apdzīvos un kolonizēs apgabalus Indijā, kur tie kādreiz izmira.

    8 gepardus nogādāja Madhja Pradēšas štatā, un drīz tālajā ceļā dosies vēl 12 pasaules ātrākie dzīvnieki. Notikums ir vēsturisks, jo tie ir vienīgie lielie plēsēji, kas izmiruši Indostānas pussalā, un neizbrīna, ka sagaidīšanas ceremonijā piedalījās premjerministrs Modi, kurš šajā dienā svinēja savu dzimšanas dienu. „Ilgā gaidīšana ir beigusies un gepardiem ir mājas Indijas Kuno nacionālajā parkā” – viņš norādīja saziņas vietnē „Twitter”. Tikmēr zoologi atgādina, ka gepardi kādreiz dzīvoja lielā daļā Āfrikas un Āzijas dienvidu daļā, bet Indijā tie izmira 1953. gadā. Dzīvniekus, kuri skrējiena laikā var attīstīt ātrumu līdz 110 kilometriem stundā, apdraud piemērotu dzīvotņu iznīcināšana, malu medniecība un konflikti ar cilvēkiem. Patlaban savvaļā dzīvo tikai apmēram 8 tūkstoši šīs sugas īpatņi.