Uz baznīcas jumta Klaipēdā uzstāda saules paneļus

Uz "Marijas - miera karalienes" baznīcas jumta Lietuvas ostas pilsētā Klaipēdā uzstādīti saules paneļi. Projekts ļaus nākotnē samazināt maksu par elektroenerģiju, bet vēl svarīgāka ir piedalīšanās cīņā pret klimata pārmaiņām.

     Ekonomija nav svarīgākā. Galvenais motīvs, kas pamudināja uz šādu rīcību, bija klimata pārmaiņu problēma un mūsu pasaules dabas saglabāšana.

   Mācītājs uzsvēra, ka pāvests Francisks aicina domāt par mūsu planētu un tās saglabāšanu. Tomēr nedrīkst aizmirst arī par ikdienas saimnieciskajām rūpēm, un projekts pabeigts laikā, kad strauji pieaug elektrības cenas. Draudze savāca 11 tūkstošus eiro, pārējos 80 procentus sedza valdība, un, pēc sākotnējiem aprēķiniem ieguldījumam vajadzēja atmaksāties 5 gadu laikā. Taču tas notiks ātrāk, jo elektrības cenas pieaug straujāk nekā to paredzēja eksperti. Valdība atjaunojamās enerģijas ražošanas subsīdiju programmu sabiedriskajām ēkām izveidoja 2014. gadā, bet dievnami tajā iesaistījās pirms 2 gadiem. Pirmās bija 2 galvaspilsētas Viļņas baznīcas, bet Klaipēdas dievnams ir pirmais un vienīgais visā valsts rietumu daļā, kas uzstādījis saules paneļus.