Eirozonā jūlijā rekordaugsta gada inflācija

Gada inflācija eirozonā jūlijā bija 8,9 procenti, un tas ir augstākais līmenis kopš eiro ieviešanas. Diemžēl Latvija pēc šī rādītāja ir līderpozīcijās.

      Eiropas Savienības statistikas birojs „Eurostat” informē, ka vēl sliktāka situācija ir visā Eiropas Savienībā, kur gada inflācija jūlijā bija 9,8 procenti. Pirms mēneša šis rādītājs eirozonā un blokā bija par dažām procenta desmitdaļām mazāks. Lielākais cenu pieaugums gada laikā konstatēts Igaunijā – 23,2 procenti, bet otrajā vietā ar 21,3 procentiem ir mūsu valsts. Trešajā vietā ir Lietuva, un tai seko Čehija, Bulgārija, Ungārija un Polija. Savukārt vislabākā situācija bija Francijā un Maltā, kur gada inflācija bija tikai 6,8 procenti. Diemžēl, Latvija ar 2,2 procentiem ir 2. vietā arī pēc cenu pieauguma mēnesī, pavisam nedaudz atpaliekot no Ungārijas.

    Publiskotie dati liecina, ka Eiropas Centrālajai bankai pagaidām neizdodas panākt izvirzīto mērķi – ierobežot cenu pieaugumu līdz apmēram 2 procentiem. Jūlijā regulators pirmo reizi pēdējo 11 gadu laikā paaugstināja bāzes likmi aizdevumiem par pus procentu, un eksperti uzskata, ka nākamajā sēdē 8. septembrī tiks pieņemts līdzīgs lēmums.