Dānijā vienojas par ilgtspējīgumu apģērbu industrijā

Vairāki Dānijas tekstil-uzņēmumi, apģērbu ražošanas kompānijas un organizācijas vienojušās īstenot ilgtspējīgāku un "zaļāku" politiku. Sarežģītākais uzdevums būs nodrošināt apģērbu nodošanu otrreizējai pārstrādei.

     Lielais izaicinājums, kas mūs sagaida, ir izplānot katra apģērbu gabala ceļu no ražotāja līdz pircēja skapim un tālāk līdz otrreizējās pārstrādes konteineram.

     Apģērbu ražotājiem arī nāksies apzināt un rūpīgāk plānot izejmateriālu izmantošanu. Mērķis ir ambiciozs – panākt, lai visi tekstilizstrādājumi un apģērbi 2030. gadā būtu ilgmūžīgi un tajos būtu vismaz 40-it procenti atkārtoti izmantojami materiāli. Eiropā pieaug drēbju patēriņš, un eksperti aprēķinājuši, ka katrs iedzīvotājs gadā vidēji izmanto 15 kilogramus tekstilizstrādājumu. Vienošanos laikā, kad Dānijā notika ikgadējā modes nedēļa, noslēdza desmit uzņēmumi un trīs organizācijas, un to pārstāvji atzina, ka apģērbu industrija ir viens no lielākajiem „klimata izmaiņu grēciniekiem”. Esot pienācis laiks kaut ko darīt, lai šo situāciju mainītu.