ASV un Francija atbalsta Zviedrijas un Somijas dalību NATO

Amerikas Savienoto Valstu Kongresa augšpalāta – Senāts, ratificējis Zviedrijas un Somijas uzņemšanu NATO. Skandināvijas valstu dalību aliansē atbalstījis arī Francija parlaments.

     Par Zviedrijas un Somijas uzņemšanu aliansē bija 95 no 96 kongresmeņiem. Senāta līderis Čaks Šūmers uzsvēra, ka šis balsojums ir signāls par Rietumu vienotību pēc Krievijas 24. februārī sāktā kara pret Ukrainu. Putins mēģinājis izmantot savu karu Ukrainā, lai sašķeltu Rietumus, bet tā vietā balsojums parāda, ka alianse ir stiprāka nekā jebkad. ASV pēc balsojuma kļuva par 23. no 30 bloka dalībvalstīm, kas ratificējusi lēmumu. Savukārt balsojumā Francijas parlamenta apakšpalātā par alianses paplašināšanu bija 209 deputāti, bet pret balsoja 46 likumdevēji. Lēmums vēl jāratificē prezidentam Emanuelam Makronam taču tā būs formāla procedūra.

    6. jūlijā protokolus par Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO ratificēja Igaunijas parlaments, 14. jūlijā ratifikāciju pabeidza mūsu valsts Saeima, bet 20. jūlijā - Lietuvas parlaments.