Polijā atvieglos vēja parku būvniecību

Polijā mīkstinās vēja parku būvniecības noteikumus. Tas ir viens no veidiem kā veicināt zaļās enerģijas ražošanu, un sasniegt Eiropas Savienības izvirzītos klimata mērķus.

    Kopš 2016. gada Polijā ir spēkā noteikumi, kas atļāva balstus būvēt tikai tādā attālumā no ēkām, kas lielāks par desmitkārtīgu vēja turbīnu augstumu kopā ar lāpstiņām. Valdības apstiprinātās izmaiņas likumā ļaus veidot vēja parkus ne tuvāk par 500 metriem no dzīvojamām ēkām. Vēja spēkstacijas varēs veidot tikai pamatojoties uz vietējo attīstības plānu un pēc sabiedriskās apspriešanas. Vienprātība par to būvniecību investoriem, vietējās sabiedrības un pašvaldību pārstāvjiem būs jāpanāk 30 dienu laikā.

    Izmaiņas tā dēvētajā Distances likumā bija viens no priekšnoteikumiem, lai Polija saņemtu naudu no Eiropas Komisijas Rekonstrukcijas fonda, un tas arī paplašinās šim nolūkam izmantojamās teritorijas. Klimata un vides ministre Anna Moskva uzsvēra, ka valsts enerģētikas politikas prioritāte ir tās dažādošana, un elektrības ieguvei no vēja valstī ir perspektīva.