"Kas jāmaina Latvijas sportā?" aizvadītās sezonas spilgtāko brīžu izlase

Aizvadītajā sezonā vislielākā uzmanība tika veltīta jaunatnes sporta problemātikai. Kampaņā “Bērnu sporta uzrēķini” tika meklēti iemesli bieži vien nesaprotamajiem vecāku līdzmaksājumiem. Visvairāk sūdzību Latvijas Televīzija saņēma par basketbola skolu “Rīga”. Tās direktors Guntis Šēnhofs, kurš arī Eiropas Jaunatnes basketbola līgas faktiskais vadītājs, kameras priekšā putrojās skaidrojumos par abu organizāciju finansiālo sasaisti.

27.11.2021. 

Neviens svešais posms nav apmaksāts no Rīgas budžeta. Neviens! Tagad tu man nestāsti! Tu man iedosi materiālus…

Es tev iedošu tavu mājaslapu. 

Mājaslapā ir arhīvs. Arhīvā paskaties! Tur organizatoru komandas ir izceltas “bold”. Kuras ir svešās un kuras ir pašmāju posmi. Un viss! 

Iepazinies ar mājaslapas saturu, Šēnhofs pēkšņi sāka pieļaut domu, ka ar “bold” kļūdas pēc izceltas nepareizās komandas, bet šaubu gadījumā aicināja vērsties KNAB.

Lai arī Šēnhofs pēc sižeta tika izsaukts uz kabinetu pārrunām politiskajos gaiteņos, savu amatu Rīgas pašvaldības basketbola skolā viņš saglabā joprojām. Viens no kolorītākajiem tematiem Latvijas sportā izsenis ir sportistu izcilības mērīšana un novērtēšana ar naudas balvām. Dominējošais statuss pie valsts kases lodziņa ir olimpiskajām disciplīnām, lai arī to prestižs un konkurences apmērs nereti raisa jautājumus.

11.12.2021.

Vai Latvija var atļauties maksāt vienas no lielākajām naudas balvām visā pasaulē? 

Piemēram, pētījums pirms 2018. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Korejā atklāja, ka par olimpisko zeltu Latvijā ir trešās lielākās naudas balvas pasaulē. Arī vasaras spēļu kontekstā Latvija regulāri ir desmitniekā.” 

Intervija - Roberts Uldriķis, Futbolists, spēlē Nīderlandē

Avots: MVP

Nesen ar komandas biedriem runājām par ziemas olimpiskajām spēlēm. Stāstīju, ka mums piedalās hokeja izlase, taču par medaļām pacīnīties droši vien nesanāks. Kas vēl? Kad ieminējos par bobsleju un skeletonu, viņi pabrīnījās, cik Latvija ir bagāta valsts, jo tas esot “biezo” sporta veids, kas prasa lielus finanšu ieguldījumus. Un tad es aizdomājos par to, kāpēc mēs brīnāmies par propagandas efektu Krievijā, bet neapzināmies, ka arī paši sporta lauciņā dzīvojam propagandas ietekmē. Mēs uzturam sporta veidus, par kuriem mums stāsta, ka tie ir nozīmīgi un nes Latvijas vārdu pasaulē, lai gan patiesībā tā nav.”

Izglītības un zinātnes ministrija ir paudusi solījumu, ka turpmāk būtiski reformēs kārtību, kādā sportistiem tiek piešķirtas naudas balvas par izciliem sasniegumiem. Aizvadītajā sezonā vēstījām arī par Daugavas stadiona ledus halles lielo dārdzību. Vienīgā valsts īpašumā esošā ledus halle tobrīd bija ar augstākajām ledus cenām visā Latvijā.

09.10.2021. 

Intervija - Daniēls Nātriņš, Daugavas stadions” valdes loceklis

Tad mums ir no jauna jāveic izvērtējums un jāsaprot, kas tad ir nepareizs aprēķinos.”

Vēlāk cenu politika tika nedaudz mainīta, par 100 eiro samazinot cenu vienai konkrētai vakara stundai.

https://www.daugavasstadions.lv/node/649

Vēstījām arī par Latvijas Olimpiskās vienības reorganizāciju un tās rezultātā izraisīto kāzusu, kad dāmu 3X3 basketbolā LOV sastāvos tika iekļautas sportistes, kuras nebija izpildījušas kritērijus.

05.02.2022.

Sudraba sastāvam netika izvirzītas meitenes, kuras ieņēma pirmās četras vietas Latvijas reitingā un bija izcīnījušas savā konferencē trešo vietu 2021. gada Eiropas U23 čempionātā. Tā vietā Latvijas Olimpiskās vienības atbalstam izvirzītas spēlētājas, kuru vietas pasaules reitingā rakstāmas ar pieciem cipariem.”

Sižeta tapšanas laikā Latvijas Olimpiskā komiteja apturēja finansējumu, un vēlāk tika mainīti gan kritēriji, gan sastāvi. Bet trauksmes cēlājs Arvis Blūms, kurš cīnījās pret savu meitu Anetes un Martas apdalīšanu, joprojām turpina oficiālo saraksti ar institūcijām.

Rubrikas “Kas jāmaina Latvijas sportā?” sezonas noslēgumā par galveno figūru izvirzījās Juris Savickis. Viņa vārds daudz tika locīts pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Vispirms viņš kā Rīgas “Dinamo” padomes priekšsēdētājs paziņoja, ka jautājums par izstāšanos no KHL nav kluba dienaskārtībā, taču jau nākamajā dienā pēc sižeta “Dinamo” izplatīja paziņojumu par izstāšanos. Pēcāk Savicka dēļ tika grozīts arī Sporta likums, kas no 1. oktobra liegs viņam kā bijušajam Valsts drošības komitejas darbiniekam vadīt Latvijas Tenisa savienību.

Lai arī Savickis intervijā neslēpa, ka potenciālie pēcteči pie viņa jau pieteikušies, liekot noprast, ka varas maiņa būs visnotaļ formāla, pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas, kāds ietekmīgs Savicka ideju opozicionārs varētu nolemt mest izaicinājuma cimdu un piedāvāt tenisa videi pārmaiņas. Par to un citiem sporta aizkulišu procesiem – vēstīsim rudenī.